czwartek, 27 maja 2010

Pyszna surówka z fioletowej kapusty wg Aleex





Jedna z naszych ulubionych surówek do obiadu. Znam ją od zawsze. Obowiązkowa w kuchni mojej babci i mamy. U nas także pojawia się regularnie i jest zjadana do końca. Chrupiące paseczki kapusty i kawałeczki jędrnej cebulki z dodatkiem przypraw i oliwy wspaniale wzbogacą każde danie. Polecam.


Składniki:


• 1 nieduża główka fioletowej kapusty
• szczypta kwasku cytrynowego
• sól, cukier, pieprz, oliwa
• 1 cebula

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować.
2. Zagotować w dużym garnku wodę.
3. Włożyć na wrzątek poszatkowaną kapustę, po 2 minutach odcedzić.
4. Przelać zimną wodą i od razu dodać kwasek cytrynowy, aby zatrzymać kolor kapusty. 5. Dodać sól, cukier i pieprz do smaku.
6. Wymieszać z posiekaną w kosteczkę cebulką.
7. Całość doprawić oliwą.



Polecam.

4 komentarze:

  1. Fioletowa kapusta? Czy chodzi o czerwoną kapustę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwona kapusta to inaczej fioletowa. U mnie tak się na nią mówi :) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać sok z cytryny zamiast kwasku cytrynowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście można :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń