.

.

poniedziałek, 21 lutego 2011

Błyskawiczna sałatka z kuskusem wg Aleex





Ferie mijają bardzo szybko. Tak to już jest, że chwile, których nie lubimy, ciągną się niemiłosiernie wolno, a te, które są miłe, błyskawicznie stają się przeszłością. Drugi tydzień ferii poświęciłam na pracę: sprawdzanie, szkolne prace, uzupełnianie dokumentacji, itp. Oczywiście z przyjemnością spędzam także czas w kuchni. Tym razem przygotowałam sałatkę z kuskusem i kolorowymi dodatkami. Już od pewnego czasu „chodził” za mną kuskus. Rzadko go wykorzystuję, ale jest naprawdę smaczny. Według encyklopedii kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) to tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.
Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem. A ja przygotowałam go z dodatkiem warzyw – kolorowych i chrupiących. Po połączeniu składników powstała sałatka, której smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nie dodawałam do niej majonezu ani oliwy, ale, jeśli wolicie, możecie to zrobić. Polecam.


Składniki:

• 1 szklanka suchego kuskusu
• 1 mała cebulka
• 1 średnia papryka
• 10 dag szynki lub polędwicy
• 1 puszka mieszanki meksykańskiej
• 1 ½ szklanki bulionu
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kuskus wsypać do miseczki, zalać bulionem, aby płyn przykrywał 0,5 cm warstwą ziarna. Zostawić na 5 minut, aby kuskus wchłonął płyn.







2. Ziarenka oddzielić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
3. Mieszankę meksykańską opukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.



4. Paprykę, cebulkę i wędlinę pokroić w drobną kostkę.



5. W misce wyłożyć składniki: kuskus, warzywa, wędlinę i mieszankę meksykańską. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



6. Świetnie smakuje z dodatkiem majonezu lub bez niego (ja wolę tę wersję mniej kaloryczną).



Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Agnieszko - zdrówka życzę, na pewno jak będziesz grzeczna i brała leki, już niedługo będzie lepiej.
    Ciekawa, prosta sałatka, zrobię ją jutro.Ak

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, Alu :))) A sałatka naprawdę bardzo smaczna. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupilam mieszankę meksykańską Bonduelle. Okazalo się, że nie ma w niej fasoli. Trudno, salatka będzie bez fasoli, ale majonez dodam.Ak

    OdpowiedzUsuń
  4. Alu - ważne, że jest groszek, kukurydza i papryka :))) Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka prosta, szybka i pyszna. Dziękuję za przepis. Czy lepiej się już czujesz? Ak

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, Alu, że smakowało. Już mi troszkę lepiej :) paskudne lekarstwa chyba zaczęły działać. Dziękuję za troskę i pozdrawiam serdecznie. Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę zamiast kuskusu dać kaszę jaglaną ? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że możesz. Będzie to już trochę inna sałatka, ale wszelkie eksperymenty są jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  8. Jestes Super Alex !!!!!!!!!

    Dziekuje ze jestes . Bardzo duzo przepisow korzystam od Ciebie .

    Pozdrawiam bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałam zapytać, gdzie można kupić taką mieszankę? Czy ona jest w puszce czy w słoikach?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszanka meksykańska jest dostępna w puszkach i w słoiczkach. Ja używałam tej w puszce :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń