niedziela, 14 sierpnia 2011
Benuś wg Aleex
Dziś zapraszam Was na przepyszne ciasto. Pierwszy raz jadłam je podczas matury w szkole i od razu mi zasmakowało. Analizowałam kolejne warstwy, ale wcale nie było to takie oczywiste, jak się je piecze. Poprosiłam o przepis i moja znajoma obiecała, że go dla mnie zdobędzie. Jednak zanim się ponownie spotkałyśmy, ja znalazłam ciasto w necie. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić i gdy tylko nadarzyła się okazja, upiekłam Benusia. Ciasto jest obłędne, nazwa jeszcze bardziej. I nie pytajcie, proszę, skąd się wzięła, czy kto ją wymyślił. Nie mam pojęcia! Wiem jedno, ten ktoś miał chyba niezłe poczucie humoru. Zostawiam Was sam na sam z rewelacyjnym ciastem i życzeniami miłego świątecznego weekendu.
Składniki:
Ciasto białe :
• 6 białek
• 1 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• łyżka octu
Ciasto ciemne :
• 6 żółtek
• 2 całe jajka
• 6 łyżek cukru
• 4 czubate łyżki mąki pszennej
• 2 łyżeczki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
• krem karpatka(duża porcja)
• 2 szklanki mleka
• 1 kostka masła
• biszkopty,
• szklanka kawy cappuccino
• galaretka o dowolnym smaku,
• polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem.
2. Do białek dodać przesianą mąkę i ocet. Delikatnie wymieszać.
3. Ciasto ciemne: Żółtka i całe jajka ubić z cukrem.
4. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Obydwa ciasta kłaść na przemian po łyżce do brytfanki o wymiarach 38x22.
6. Przemieszać kilka razy widelcem aby powstały mazaje.
7. Piec 35 min w temp.170 C – piekarnik gazowy. W elektrycznym piec 35 - 40 minut w 165 stopniach C z termoobiegiem do suchego patyczka.
8. Ugotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
9. Masło zmiksować, dodawać po jednej łyżce zimny krem budyniowy aż do otrzymania gładkiej masy.
10. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
11. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Zostawić, aż zacznie tężeć.
12. Na pierwszym blacie rozłożyć połowę kremu budyniowego.
13. Na tej warstwie ułożyć biszkopty namoczone w kawie cappuccino.
14. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę.Wstawić na chwilkę do lodówki, by galaretka stężała.
15 Na galaretkę wyłożyć drugą część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić.
16. Udekorować polewą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bajecznie wygląda.Dziękuję za ten przepis.Pozdrawiam.Lila
OdpowiedzUsuńLilo - bardzo proszę :))) Ciasto świetnie wygląda i REWELACYJNIE smakuje. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda :) Najbardziej do gustu przypadło mi dwukolorowe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
A ja mam ten przepis pod nazwą "Caryca",ale "Benuś"podoba mi się bardziej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,R.G.
A ja tyle czasu szukałam przepisu na to ciasto! Jakbym wiedziała, to uśmiechnęłabym się do Bartka ;))))))))))))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńniesamowicie kusisz tymi kolorowymi słodkościami :-)))
OdpowiedzUsuńAleex, ja nie używam gotowego kremu Karpatka.
OdpowiedzUsuńKrem robię sama wg. tego przepisu:
3szklanki mleka
2 cukry waniliowe5-8 łyżek cukru
4łyżki mąki
2-3łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Polecam jest bardzo dobry!!!
R.G.
a gdzie sa zoltka?????
UsuńRenatko - dzięki za przepis, na pewno wykorzystam. Uśmiecham się też o inne, bo wiem, że świetnie pieczesz. Wypróbuję z przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie i znikam... do środy ;))) Aleex.
OdpowiedzUsuńBoskie! Wygląda oszałamiająco:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho, znam je pod inną nazwą chyba "marmurek", dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńŁadne ciasteczko;)))
OdpowiedzUsuńŁadne ciasteczko;)))
OdpowiedzUsuńpracochłonne ale jaki efekt! brawo!
OdpowiedzUsuńMoze ktos pomyslec,ze zartuje,ale dla mnie największym wyzwaniem jest przepolowienie biszkoptu.Niewazne czy przy pomocy noża czy grubej nitki. Mimo wszystko zrobie to ciasto na zblizajace sie imieniny męża. .
OdpowiedzUsuńDla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu i zrobić je, wygląda bajecznie.
OdpowiedzUsuńJest przepyszne ! Nie przepadam za ciastami, ale to... dojadłam ! Po prostu rewelacja ! :)))
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie wyglada to ciasteczko napewno spróbuje je zrobic ale mam pytanie jaki wymiar blaszki stosujesz do wypieków bo korzystałam z twojego przepisu na strzepca i moje ciacho niskie wyszło i piekąc benusia chciałabym bo wyszło takie jak twoje.bardzo ciekawy bloog prowadzisz czesto tu zagladam i korzystam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuńPopełniłam go w miniony weekend!:) w internecie znalazłam to ciasto pod nazwą "Oczy Carycy" - od Twojego "Benusia" różni się kolorem galaretki- dałam tak jak zalecano czerwoną (wiśniową), krem karpatka zrobiłam z przepisu z jednego z powyższych komentarzy + częściowo z gotowego kremu bo zalegał w szafce;) Efekt rewelacyjny! Zrobiłam to ciacho jako prezent urodzinowy dla Mamy, rodzina w szoku:) Zwłaszcza wizualnie jest super, pięknie się prezentuje na stole, bardzo efektowny... Jako że osobiście nie przepadam za ciastami z galaretką dla mnie smakowo 9/10 ;) Dzięki za przepis i polecam innym, robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńProszę o podanie wymiaru brytfanki :)
OdpowiedzUsuńJeśli założyć, że standardowy biszkopt ma 5 cm średnicy, a na zdjęciu widać, że na długość mieści się 6, a na szerokość 3-4, to zakładam że forma ma ok. 30x20 cm.
OdpowiedzUsuńBlaszka jest troszkę większa. Wymiary dna to 38x22 cm. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńA gdzie olej. W każdym przepisie w necie jest olej. Nioestety zobaczyłam to dopero po upieczeniu ciasta
OdpowiedzUsuń. A ciasto gumowate:(
A od kiedy do biszkoptu dodaje się olej???
OdpowiedzUsuńNie wiem od kiedy , w każdym razie wszystkie inne ciasta takie same w necie maja olej i to w obydwu masach.
OdpowiedzUsuńJa nie jestem "wszystkimi" i moje ciasto nie jest jak u innych tylko "wg Aleex". Jeśli odpowiada Ci wersja z olejem, skorzystaj z niej.
OdpowiedzUsuńJeśli określasz biszkopt jako gumowaty, to znaczy, że został źle zrobiony. Dobrze przygotowany i właściwie upieczony biszkopt jest mięciutki i delikatny. Mój taki jest.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w zmaganiach kulinarnych. Aleex.
Aleex, czy w białym cieście jest 1 szklanka mąki ziemniaczanej? Bo jest napisane 1 szklanki więc można to różnie zrozumieć. A zabieram się za Benusia i rzuciło mi się to w oczy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ania
Aniu - już poprawiłam literówkę. Tak, do białej warstwy dodajemy 1 szklankę mąki ziemniaczanej + ocet. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńdziękuję, dam znać, jak się udał Benuś :) A robię na urodziny mojego taty, który ma na imię Barnaba :) Nomen omen.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ciasto wyszło rewelacyjne, schrzaniłam tylko sprawę galaretki bo za wcześnie ją nałożyłam i przeleciała na dolne ciasto :) W ogóle nie umniejszyło to jego smakowitości.
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis
Ania
ciasto upiekłam i wyszło rewelacyjne; wzięłam je do pracy (imieninowe) i wszystkim bardzo, bardzo, bardzo smakowało;
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Sylwia
Wspaniałe ciasto, które zrobiło furorę w całej mojej rodzinie. Zniknęło w mgnieniu oka i musiałam zaraz piec drugie. Ciasto z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole. Dziękuję serdecznie za przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ,robiłam już 2 razy ,pięknie rosnie.
OdpowiedzUsuńPycha polecam . Pozdrawiam Zosia z WŻ
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne i smaczne,nic tylko szamać...:)
Pozdrawiam
Właśnie czeka w lodówce. ;))
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać tak smakowicie wygląda.
Dziękuję za przepis, piekłam Benusia i o dziwo mi wyszedł (marny ze mnie kuchcik). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto.Pochłania dużo czasu ale jest się czym pochwali.Dzięki
OdpowiedzUsuńczy jedna galaretka wystarczy,żeby pokryć biszkopty?,proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM Z LUBLINA
Jedna galaretka wystarczy :) Jej warstwa musi być cienka :) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńmam takie pytanko jakiej firmy najlepszy będzie krem karpatka i jaką ma gramaturę?,czy z samym masłem krem nie będzie za twardy po wyjęciu ciasta z lodówki?czy może dodać część dobrej margaryny,będę piekła to ciasto na święta ,więc zależy mi żeby było wszystko pyszne,POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńJa używam kremu firmy Delecta (Krem Karpatka Oryginalna). Opakowanie ma tylko jedną wielkość, więc nie będziesz miała problemu. Zwróć tylko uwagę, aby się nie pomylić i NIE KUPIĆ kremu do karpatki błyskawicznego! Co do masy - ta z dodatkiem masła jest idealna, nie dodawałabym margaryny, bo ona po prostu zmienia smak. Masa z masłem na pewno nie będzie twarda. W razie problemów, pytaj :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
Usuńbardzo.bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ,w razie czego będę pytała .pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo bym prosiła o podanie wymiaru blachy na to ciasto.
OdpowiedzUsuńJak już pisałam wcześniej, piekłam je w blaszce o wymiarach 38x22 :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobiłam dziś to ciasto, jest wspaniałe, jedyne co zmieniłam to biszkopty i ciasto nasączyłam słodkim kakao, pychota, lepszego ciasta jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNamiar na ten przepis dostałam od mojej siostry.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam mojego męża Benedykta ( Benusia)!
Ciasto aż ślinka cieknie! Zrobię mu takie!!!
Ania
Zrób koniecznie, jest pyszne :) Pozdrowienia dla męża :))) Aleex :)
Usuńciasto faktycznie wyglada ładnie ale jesli chodzi o biszkopt to faktycznie wychodzi gumowaty i malo zjadliwy
OdpowiedzUsuńWiesz co? Mój biszkopt był (jak widać na zdjęciach) puszysty i miękki. Coś musiałaś zrobić nie tak. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam, czy do kremu trzeba dać 2 kostki masła jedną przy gotowaniu kremu a 2 po wystudzeniu? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKremu się nie gotuje, gotujesz tylko budyń na mleku bez masła. 1 kostkę masła (tylko tyle jest w przepisie) ucierasz, a do niej dodajesz ostudzony budyń. O drugiej kostce masła w przepisie nie ma mowy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam Benusia, jest smaczny ale go zmodyfikuję nieco przez dodanie jeszcze jednej galaretki i zamiast polania górnej warstwy polewą czekoladową-zrobię z niej jedną z wewnętrznych warstw ciasta.Górny blat jest tak ciekawy,że szkoda go zasłaniać,nawet strużkami polewy.
OdpowiedzUsuńMarzanna
to ciasto to oczy carycy
OdpowiedzUsuńAleks mam pytanie czy Twój wierzch ciasta tez się kruszy.Białego ciasta jest więcej i wierzch jest taki suchy i trochę się kruszy.Jak temu zaradzic i co dac na wierzch w takim razie. bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuń