niedziela, 14 sierpnia 2011

Benuś wg Aleex





Dziś zapraszam Was na przepyszne ciasto. Pierwszy raz jadłam je podczas matury w szkole i od razu mi zasmakowało. Analizowałam kolejne warstwy, ale wcale nie było to takie oczywiste, jak się je piecze. Poprosiłam o przepis i moja znajoma obiecała, że go dla mnie zdobędzie. Jednak zanim się ponownie spotkałyśmy, ja znalazłam ciasto w necie. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić i gdy tylko nadarzyła się okazja, upiekłam Benusia. Ciasto jest obłędne, nazwa jeszcze bardziej. I nie pytajcie, proszę, skąd się wzięła, czy kto ją wymyślił. Nie mam pojęcia! Wiem jedno, ten ktoś miał chyba niezłe poczucie humoru. Zostawiam Was sam na sam z rewelacyjnym ciastem i życzeniami miłego świątecznego weekendu.

Składniki:


Ciasto białe :

• 6 białek
• 1 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• łyżka octu

Ciasto ciemne :

• 6 żółtek
• 2 całe jajka
• 6 łyżek cukru
• 4 czubate łyżki mąki pszennej
• 2 łyżeczki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
• krem karpatka(duża porcja)
• 2 szklanki mleka
• 1 kostka masła
• biszkopty,
• szklanka kawy cappuccino
• galaretka o dowolnym smaku,
• polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:


1. Ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem.



2. Do białek dodać przesianą mąkę i ocet. Delikatnie wymieszać.







3. Ciasto ciemne: Żółtka i całe jajka ubić z cukrem.



4. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.





5. Obydwa ciasta kłaść na przemian po łyżce do brytfanki o wymiarach 38x22.







6. Przemieszać kilka razy widelcem aby powstały mazaje.



7. Piec 35 min w temp.170 C – piekarnik gazowy. W elektrycznym piec 35 - 40 minut w 165 stopniach C z termoobiegiem do suchego patyczka.



8. Ugotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.



9. Masło zmiksować, dodawać po jednej łyżce zimny krem budyniowy aż do otrzymania gładkiej masy.





10. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.



11. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Zostawić, aż zacznie tężeć.





12. Na pierwszym blacie rozłożyć połowę kremu budyniowego.





13. Na tej warstwie ułożyć biszkopty namoczone w kawie cappuccino.





14. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę.Wstawić na chwilkę do lodówki, by galaretka stężała.



15 Na galaretkę wyłożyć drugą część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić.





16. Udekorować polewą.



Smacznego.

56 komentarzy:

  1. Bajecznie wygląda.Dziękuję za ten przepis.Pozdrawiam.Lila

    OdpowiedzUsuń
  2. Lilo - bardzo proszę :))) Ciasto świetnie wygląda i REWELACYJNIE smakuje. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda :) Najbardziej do gustu przypadło mi dwukolorowe ciasto ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam ten przepis pod nazwą "Caryca",ale "Benuś"podoba mi się bardziej.
    Pozdrawiam,R.G.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja tyle czasu szukałam przepisu na to ciasto! Jakbym wiedziała, to uśmiechnęłabym się do Bartka ;))))))))))))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowicie kusisz tymi kolorowymi słodkościami :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Aleex, ja nie używam gotowego kremu Karpatka.
    Krem robię sama wg. tego przepisu:
    3szklanki mleka
    2 cukry waniliowe5-8 łyżek cukru
    4łyżki mąki
    2-3łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny
    Polecam jest bardzo dobry!!!
    R.G.

    OdpowiedzUsuń
  8. Renatko - dzięki za przepis, na pewno wykorzystam. Uśmiecham się też o inne, bo wiem, że świetnie pieczesz. Wypróbuję z przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie i znikam... do środy ;))) Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie! Wygląda oszałamiająco:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam to ciacho, znam je pod inną nazwą chyba "marmurek", dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. pracochłonne ale jaki efekt! brawo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moze ktos pomyslec,ze zartuje,ale dla mnie największym wyzwaniem jest przepolowienie biszkoptu.Niewazne czy przy pomocy noża czy grubej nitki. Mimo wszystko zrobie to ciasto na zblizajace sie imieniny męża. .

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu i zrobić je, wygląda bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest przepyszne ! Nie przepadam za ciastami, ale to... dojadłam ! Po prostu rewelacja ! :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo pysznie wyglada to ciasteczko napewno spróbuje je zrobic ale mam pytanie jaki wymiar blaszki stosujesz do wypieków bo korzystałam z twojego przepisu na strzepca i moje ciacho niskie wyszło i piekąc benusia chciałabym bo wyszło takie jak twoje.bardzo ciekawy bloog prowadzisz czesto tu zagladam i korzystam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Popełniłam go w miniony weekend!:) w internecie znalazłam to ciasto pod nazwą "Oczy Carycy" - od Twojego "Benusia" różni się kolorem galaretki- dałam tak jak zalecano czerwoną (wiśniową), krem karpatka zrobiłam z przepisu z jednego z powyższych komentarzy + częściowo z gotowego kremu bo zalegał w szafce;) Efekt rewelacyjny! Zrobiłam to ciacho jako prezent urodzinowy dla Mamy, rodzina w szoku:) Zwłaszcza wizualnie jest super, pięknie się prezentuje na stole, bardzo efektowny... Jako że osobiście nie przepadam za ciastami z galaretką dla mnie smakowo 9/10 ;) Dzięki za przepis i polecam innym, robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę o podanie wymiaru brytfanki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeśli założyć, że standardowy biszkopt ma 5 cm średnicy, a na zdjęciu widać, że na długość mieści się 6, a na szerokość 3-4, to zakładam że forma ma ok. 30x20 cm.

    OdpowiedzUsuń
  19. Blaszka jest troszkę większa. Wymiary dna to 38x22 cm. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  20. A gdzie olej. W każdym przepisie w necie jest olej. Nioestety zobaczyłam to dopero po upieczeniu ciasta
    . A ciasto gumowate:(

    OdpowiedzUsuń
  21. A od kiedy do biszkoptu dodaje się olej???

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie wiem od kiedy , w każdym razie wszystkie inne ciasta takie same w necie maja olej i to w obydwu masach.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja nie jestem "wszystkimi" i moje ciasto nie jest jak u innych tylko "wg Aleex". Jeśli odpowiada Ci wersja z olejem, skorzystaj z niej.
    Jeśli określasz biszkopt jako gumowaty, to znaczy, że został źle zrobiony. Dobrze przygotowany i właściwie upieczony biszkopt jest mięciutki i delikatny. Mój taki jest.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w zmaganiach kulinarnych. Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  24. Aleex, czy w białym cieście jest 1 szklanka mąki ziemniaczanej? Bo jest napisane 1 szklanki więc można to różnie zrozumieć. A zabieram się za Benusia i rzuciło mi się to w oczy :)
    pozdrawiam
    ania

    OdpowiedzUsuń
  25. Aniu - już poprawiłam literówkę. Tak, do białej warstwy dodajemy 1 szklankę mąki ziemniaczanej + ocet. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  26. dziękuję, dam znać, jak się udał Benuś :) A robię na urodziny mojego taty, który ma na imię Barnaba :) Nomen omen.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. ciasto wyszło rewelacyjne, schrzaniłam tylko sprawę galaretki bo za wcześnie ją nałożyłam i przeleciała na dolne ciasto :) W ogóle nie umniejszyło to jego smakowitości.
    dziękuję za przepis
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  28. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  29. ciasto upiekłam i wyszło rewelacyjne; wzięłam je do pracy (imieninowe) i wszystkim bardzo, bardzo, bardzo smakowało;
    Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniałe ciasto, które zrobiło furorę w całej mojej rodzinie. Zniknęło w mgnieniu oka i musiałam zaraz piec drugie. Ciasto z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole. Dziękuję serdecznie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne ciasto ,robiłam już 2 razy ,pięknie rosnie.
    Pycha polecam . Pozdrawiam Zosia z WŻ

    OdpowiedzUsuń
  32. Pychotka:)
    rewelacyjne i smaczne,nic tylko szamać...:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Właśnie czeka w lodówce. ;))
    Już nie mogę się doczekać tak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  34. Dziękuję za przepis, piekłam Benusia i o dziwo mi wyszedł (marny ze mnie kuchcik). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo pyszne ciasto.Pochłania dużo czasu ale jest się czym pochwali.Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  36. czy jedna galaretka wystarczy,żeby pokryć biszkopty?,proszę o odpowiedź.
    POZDRAWIAM Z LUBLINA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna galaretka wystarczy :) Jej warstwa musi być cienka :) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  37. mam takie pytanko jakiej firmy najlepszy będzie krem karpatka i jaką ma gramaturę?,czy z samym masłem krem nie będzie za twardy po wyjęciu ciasta z lodówki?czy może dodać część dobrej margaryny,będę piekła to ciasto na święta ,więc zależy mi żeby było wszystko pyszne,POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam kremu firmy Delecta (Krem Karpatka Oryginalna). Opakowanie ma tylko jedną wielkość, więc nie będziesz miała problemu. Zwróć tylko uwagę, aby się nie pomylić i NIE KUPIĆ kremu do karpatki błyskawicznego! Co do masy - ta z dodatkiem masła jest idealna, nie dodawałabym margaryny, bo ona po prostu zmienia smak. Masa z masłem na pewno nie będzie twarda. W razie problemów, pytaj :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  38. bardzo.bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ,w razie czego będę pytała .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, bardzo bym prosiła o podanie wymiaru blachy na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już pisałam wcześniej, piekłam je w blaszce o wymiarach 38x22 :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  40. Robiłam dziś to ciasto, jest wspaniałe, jedyne co zmieniłam to biszkopty i ciasto nasączyłam słodkim kakao, pychota, lepszego ciasta jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  41. Namiar na ten przepis dostałam od mojej siostry.

    Pozdrawiam mojego męża Benedykta ( Benusia)!
    Ciasto aż ślinka cieknie! Zrobię mu takie!!!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, jest pyszne :) Pozdrowienia dla męża :))) Aleex :)

      Usuń
  42. ciasto faktycznie wyglada ładnie ale jesli chodzi o biszkopt to faktycznie wychodzi gumowaty i malo zjadliwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co? Mój biszkopt był (jak widać na zdjęciach) puszysty i miękki. Coś musiałaś zrobić nie tak. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  43. witam, czy do kremu trzeba dać 2 kostki masła jedną przy gotowaniu kremu a 2 po wystudzeniu? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremu się nie gotuje, gotujesz tylko budyń na mleku bez masła. 1 kostkę masła (tylko tyle jest w przepisie) ucierasz, a do niej dodajesz ostudzony budyń. O drugiej kostce masła w przepisie nie ma mowy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  44. Zrobiłam Benusia, jest smaczny ale go zmodyfikuję nieco przez dodanie jeszcze jednej galaretki i zamiast polania górnej warstwy polewą czekoladową-zrobię z niej jedną z wewnętrznych warstw ciasta.Górny blat jest tak ciekawy,że szkoda go zasłaniać,nawet strużkami polewy.
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
  45. to ciasto to oczy carycy

    OdpowiedzUsuń
  46. Aleks mam pytanie czy Twój wierzch ciasta tez się kruszy.Białego ciasta jest więcej i wierzch jest taki suchy i trochę się kruszy.Jak temu zaradzic i co dac na wierzch w takim razie. bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń