czwartek, 18 sierpnia 2011
Opiekane ziemniaczki wg Aleex
Wpadłam w wir obowiązków. Sporo ich. Spodziewałam się tego, ale nie myślałam, że zostanę z tym prawie sama. Trudno. Twarda ze mnie kobieta, więc dam sobie radę. Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni. Robota musi być zrobiona i już. Wychodzę rano, wracam po południu i biorę się za obiad, gotowanie, a potem znów za pracę biurową. Od czasu do czasu mam chwilkę, by chłopakom zrobić coś dobrego. Dziś przygotowałam im pyszne opiekane ziemniaczki. Dario zjadł je ze zsiadłym mlekiem, a Młody z mięsem. Polecam, bo smakują rewelacyjnie.
Składniki:
• młode, małe ziemniaczki – dowolna ilość,
• oliwa,
• sól,
• ulubione zioła – ja użyłam czosnek, paprykę, przyprawę do frytek i ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki włożyć do zlewu i zalać zimną wodą.
2. Umyć je ostrą stroną gąbeczki tak, by nie zetrzeć całkowicie skórki.
3. Włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą , osolić.
4. Gotować do miękkości (około 20 minut).
5. Na blaszce rozsmarować oliwę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C w opcji górny grill.
6. Ziemniaki odcedzić. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą. Obtoczyć je. Posypać przyprawami.
7. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
8. Podawać gorące.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jeśli już mam jeść ziemniaki, to właśnie w takiej postaci najbardziej lubię:)
OdpowiedzUsuńA obowiązków niestety sporo... wiem coś o tym;) Ale dasz radę - kto jak nie Ty!!!;) Buziaki:)
Wyglądają przepysznie. U mnie na obiad będą jutro:)
OdpowiedzUsuńAmri - już to wiem. Tym bardziej, że moja szefowa... właśnie zaczęła urlop. Ale dam radę. Całuski, Aleex.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja. uwielbiam ziemniaki z piekarnika, chętnie wypróbuję i Twój sposób ich przygotowania
OdpowiedzUsuń