.

.

czwartek, 18 sierpnia 2011

Opiekane ziemniaczki wg Aleex





Wpadłam w wir obowiązków. Sporo ich. Spodziewałam się tego, ale nie myślałam, że zostanę z tym prawie sama. Trudno. Twarda ze mnie kobieta, więc dam sobie radę. Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni. Robota musi być zrobiona i już. Wychodzę rano, wracam po południu i biorę się za obiad, gotowanie, a potem znów za pracę biurową. Od czasu do czasu mam chwilkę, by chłopakom zrobić coś dobrego. Dziś przygotowałam im pyszne opiekane ziemniaczki. Dario zjadł je ze zsiadłym mlekiem, a Młody z mięsem. Polecam, bo smakują rewelacyjnie.

Składniki:

• młode, małe ziemniaczki – dowolna ilość,
• oliwa,
• sól,
• ulubione zioła – ja użyłam czosnek, paprykę, przyprawę do frytek i ziemniaków

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki włożyć do zlewu i zalać zimną wodą.



2. Umyć je ostrą stroną gąbeczki tak, by nie zetrzeć całkowicie skórki.



3. Włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą , osolić.



4. Gotować do miękkości (około 20 minut).
5. Na blaszce rozsmarować oliwę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C w opcji górny grill.



6. Ziemniaki odcedzić. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą. Obtoczyć je. Posypać przyprawami.



7. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.



8. Podawać gorące.



Smacznego.

4 komentarze:

  1. Jeśli już mam jeść ziemniaki, to właśnie w takiej postaci najbardziej lubię:)

    A obowiązków niestety sporo... wiem coś o tym;) Ale dasz radę - kto jak nie Ty!!!;) Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. U mnie na obiad będą jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amri - już to wiem. Tym bardziej, że moja szefowa... właśnie zaczęła urlop. Ale dam radę. Całuski, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna propozycja. uwielbiam ziemniaki z piekarnika, chętnie wypróbuję i Twój sposób ich przygotowania

    OdpowiedzUsuń