.

.

wtorek, 16 sierpnia 2011

Puszysta babka cytrynowa wg Aleex





Wtorek minął. Emocje opadły. Jestem spokojna jak nigdy. Właśnie pożegnałam swoich najbliższych, którzy przyszli, by razem ze mną świętować zwycięstwo. Bo zwyciężyłam. Odniosłam sukces w pełnym tego słowa znaczeniu. Cieszę się, bo miałam odwagę, by stanąć do konkursu z bardzo mocnym kontrkandydatem. Zmierzyłam się z nim i wygrałam. Teraz przede mną mnóstwo pracy, nowe wyzwania, nowe obowiązki, ale nie boję się tego. Zawsze lubiłam nowe zadania i nie boję się ciężkiej pracy. Największą radość sprawiły mi telefony od ludzi – moich koleżanek i kolegów, którzy wspierali mnie w ostatnich dniach i gorąco popierają nadal. Cieszę się, że mogę na nich liczyć.
Dziś zwycięstwo smakuje cytrynowo. Zapraszam Was na pyszną, puszystą babkę z tego przepisu. Znikła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Smacznego.


Składniki:

• 4 duże jaja
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 20 dag stopionej margaryny
• starta skórka z 1 cytryny
• sok z 1/2 cytryny
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.





2. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.



3. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę.



4. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do podłużnej foremki (keksówki).





5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni C ok. 45 minut.



Smacznego.

39 komentarzy:

  1. Szczerze gratuluję!!!!
    Pozwolę zacytować mojego syna " (..)wiadomo było, kto jak nie sorka !!!
    Pozdrawiam i cieszę się Twoim sukcesem Aleex !
    R.G.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka cytrynowa to ciekawe ciasto: pasuje zarówno kiedy za oknem jest upał jak i w środku zimy:) I ten kolor! Pozdrawiam letnio.

    OdpowiedzUsuń
  3. Renatko - dziękuję. Podziękuj też synowi za wiarę we mnie. Cieszę się, najbardziej jednak, że mam to już za sobą! Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje Kochana!!! Koniecznie muszę do Ciebie wpaść na plotki i objadanie (bo opijać nie mogę;)) zwycięstwa!!!

    PS. Choinka, ale Młodą doprowadzisz do matury?!?!?!

    OdpowiedzUsuń
  5. OCZYWIŚCIE - nie mam zamiaru oddać swojej klasy, tym bardziej w ostatnim roku! Spoko luz! Będzie przygotowana jak należy :)))))))))))
    Czekam na spotkanie i już tęsknię :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje Aleex:)))) i pozdrowienia oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Także gratuluję nowego stanowiska :)

    Bardzo fajny przepis, ale coś w nim pomyliłem przy robieniu :) Zerknąłem na składniki, na sposób robienia i zabrałem się szybko za pracę. Z babki wyszedł mi biszkopt, ponieważ nie zauważyłem, że jest tu także margaryna (a coś mi podczas robienia mówiło, że powinna chyba ona także być). Mimo wszystko mama się pozytywnie zaskoczyła smakiem wypieku, a siostra mimo diety (i dosyć późnej pory na jedzenie) skusiła się na sporą część :) Ciasto odpowiednio słodkie i chrupiące, naprawdę bardzo smaczne, choć przez moje tradycyjne ,,sknocenie" czegoś odrobinę inne :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    dp

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas w domu często gości babka cytrynowa i też wyjątkowo szybko znika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluje :)A placuszek palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłem z identycznego przepisu, a jedynie inna forma do pieczenia- taka stożkowa babkowata:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aleex :) gratuluję z całego serca, domyślam się nawet czego :) buziaki :*:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluję z całego serca!!!Tak wspaniałej osobie jak Pani musiało się udać!

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję Pani Dyrektor :*:*:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję bardzo :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluję! :))) Moja mama chyba trzydzieści razy dziennie wchodzi na Pani bloga i korzysta z przepisów. Zawsze namawiam ją, żeby chociaż coś skomentowała (bo dzwoni przynajmniej trzy razy w tygodniu w celu poinformowania mnie, że np.: "zrobiłam dziś kurczaka według mojej kochanej Aleex! Zrób, bo jest PYSZNY") a ona na to: "nie, bo nie umiem". No to ja skomentuję za nią, że obie serdecznie Pani gratulujemy i podziwiamy :))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za miłe słowa :)))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Gratuluję bardzo serdecznie!!!
    Dla mnie wczorajszy dzień też był radosny - okazało się, że nie jestem chora na straszną chorobę.
    Babka cytrynowa zawsze wychodzi mi z zakalcem.
    Spróbuję Twojej wersji, może mi się uda. Ak

    OdpowiedzUsuń
  18. Alu - bardzo się cieszę Twoim szczęściem. Świetnie, że jesteś zdrowa. To najważniejsze! Pozdrawiam cieplutko, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  19. Gratuluję serdecznie:))) Wystarczy to co czytam tu na blogu by powiedzieć "właściwa osoba na właściwym miejscu"! Pozdrowionka:)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dziękuję, Ilonko, za miłe słowa. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie upiekłam babeczkę, jest wyśmienita i wspaniale pachnie naturalną cytryną. bardzo lubię Twojego bloga i mam zamiar częściej z niego korzystać.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do mojej kuchni, zawsze jest otwarta dla miłych gości, którzy z czasem stają się domownikami :))) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  22. zrobiłam i....pyszna! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że Wam smakowała :)))Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  23. A ja muszę się pochwalić, że babeczka właśnie się piecze na święta, wlałam ją do tradycyjnej formy babkowej, podzielę się swoimi wrażeniami po skosztowaniu :)Pozdrawiam :) borelka

    OdpowiedzUsuń
  24. czy można skórkę zastąpić olejkiem cytrynowym a mąkę ziemniaczaną kisielem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. świetny i prosty przepis :) tak szybko poszla ta babka ze na drugi dzien musialam znowu ja upiec :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Babka pyszna a Pani przepisy są świetne:-) nie wiem czy moja figura to zniesie ale ci mi tam :-P POZDRAWIAM I CIESZĘ SIĘ ZE PANI JEST... J.

    OdpowiedzUsuń
  27. Alex korzystam z twoich przepisow dopiero 3 miesiace poprostu rewelacja polecam twojego bloga wszyatkim znajomym ...babka cytrynowa wysmienita buziaki i DZIEKUJE:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także dziękuję :) Korzystaj, ile chcesz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  28. Pyszna babeczka! Własnie ją upiekłam :) miałam trochę za mało mąki ziemniaczanej, więc dodałam budyń waniliowy :) wyszła cudownie puszysta, przepis zagości u mnie na stałe. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kiedy do ciasta dodałam stopniowo sok z cytryny to mi się ciasto zwarzyło , wczym tkwi błąd ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dodałaś sok zbyt szybko? Czasami tak się dzieje. Jeśli ciasto na babkę ucieraną się zważy, wystarczy misę z ciastem wstawić do większej z bardzo ciepłą wodą i miksować ciasto. Grudki tłuszczu rozpuszczą się i ciasto mozna uratować. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Witam,
      Postanowiłam upiec ta babkę, bo same pozytywne komentarze. Ale mi tez sie zdarzyło podczas dodawania cytryny. A dodawałam powolutku mieszając powoli warzecha. Czy coś z tego wyjdzie ??

      Usuń
    3. Wstaw miskę z ciastem do większej z gorącą wodą i ucieraj. Ciasto powinno zrobić się gładkie. Dalej postępuj jak w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Polecam gorąco ten przepis jest na prawdę przepyszne to ciasto i pozdrawiam panią Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  31. Polecam przepis.
    Ciasto rozpływa się buzi!
    Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam, przepis super. Dzisiaj wypróbuję, ale mam pytanie czy takie ciasto piec w termoobiegu czy tylko góra-dół? Dopiero się uczę piec i nie chcę robić głupich błędów na początku. :-)

    OdpowiedzUsuń