sobota, 6 sierpnia 2011

Kaczka pieczona wg Aleex





Niedawno kupiłam kaczkę. Przytargałam ją dumnie do domu i włożyłam do zamrażarki. Miała czekać na jakąś okazję, ale... Dario zajrzał do lodówki i pyta:
- To co z tą kaczką?
- Nic, leży i czeka na lepsze czasy w zamrażarce – zażartowałam.
- Może zrobisz.... – rzucił z nadzieją w głosie.
- Tak bez okazji?
- Tak bez okazji – dodał.
No to zrobiłam, bez okazji, choć na niedzielny obiad. Odpowiednio przygotowana i właściwie doprawiona kaczka jest naprawdę pyszną odmianą po wieprzowinie i kurczaku. Należy tylko pamiętać, aby nie „zabić” jej specyficznego smaku niewłaściwymi przyprawami. Podobno kaczka świetnie smakuje z farszem lub nadzieniem owocowym. My nie lubimy mięsa z takimi dodatkami, więc zapraszam dziś na wersję mniej wystawną, ale za to przepyszną. Polecam.


Składniki:

• 1 kaczka ok. 1,8 – 2 kg
• sól, pieprz, majeranek , odrobina słodkiej papryki
• główka czosnku
• oliwa

Sposób przygotowania:


1. Kaczkę umyć.



2. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.





3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć kaczkę za zewnątrz i wewnątrz. Kilka całych ząbków włożyć do środka tuszki.



4. Posypać kaczkę niewielką ilością słodkiej papryki.



5. Na dno brytfanny wlać kilka łyżek oliwy i 1 szklankę wody.
6. Włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.



7. Po godzinie pieczenia się drobiu, przekręcić tuszkę na drugą stronę.



8. Piec ok. 2 godzin, co kilkanaście minut polewając wytworzonym sosem, aby mięso nie było suche.



9. Podawać po upieczeniu.



Smacznego.

Wkrótce zapraszam na pyszne ciasta.

40 komentarzy:

  1. oj tak, dobrze zrobiona kaczka to jest TO !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczka jest bardzo smaczna, a tak rzadko gości na naszych stołach.

    OdpowiedzUsuń
  3. a w jakiej temperaturze piec kaczke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę ją w temperaturze 200 stopni C (jeśli z termoobiegiem to w 190 stopniach C). Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  4. w końcu ktoś podał przepis na kaczkę bez zbędnych "śmieci" dziękuję! mam zamiar zrobić ją w tym tygodniu (1 raz)i zobaczymy co mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepraszam ale ta "kaczka" to tak na prawdę kura. Widać po udkach, skórze i mięsie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam kaczkę, robiłam kaczkę i ja oraz moja rodzina jedliśmy kaczkę. Ale jak widać - ty wiesz lepiej co kupuję i co piekę. Aleex.

      Usuń
  6. Witaj Aleex. Właśnie jestem w trakcie pieczenia kaczki - dokładnie wg.tego przepisu bo od kilku lat piekę ją tak samo - natomiast często korzystam z innych Twoich przepisów. Bardzo lubię Twojego bloga - piszesz przejrzyście i nieskomplikowanie. Chciałabym się odnieść do Pani/Pana który zarzucił/a, że Twoje pieczone ptactwo to kurczak. Drogi WYBITNY kucharzu - skoro tak dobrze znasz się na ptakach - powinienieś zapewne wiedzieć co jest tak charakterystycznego dla kaczki. Jeżeli wiesz - brawo - jeżeli nie - ZONK !! I...wstyd - ale chętnie Ci pomogę - otoż pokaż mi proszę jakiegokolwiek kurczaka - który ma taki KUPER jak ptak na powyższych zdjęciach. Przyglądnij się proszę zdjęciu numer 2 oraz 4 - taki KUPER należey do kaczki - która nie grzeszy w jego okolicy ogromną ilością tłuszczu - który przez pieczeniem trzeba odpowiednio wyciąć. Natomiast zdjęcie 7 i 8 pokazuje cienkie kostki - które posiada kaczka. Porównaj sobie udko kaczki z udkiem kurczaka ..To tyle w temacie.
    Aleex - piecz, gotuj, duś..........ja będę Cię tu nadal odwiedzać regularnie i zapraszam do siebie

    www.anjawmalymmiescie.blogspot.de

    Jak masz czas i ochotę czasem pośmiać się .....życie w Niemczech z mojej perspektywy.......
    gorąco Cię pozdrawiam

    Anja :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anju - dziękuję :) Czasami już sama nie wiem, jak reagować na niektóre komentarze :)
      A do Ciebie zajrzę na pewno i przekażę link córci. Jest zakochana w Niemczech i niemieckim - jak przystało na przyszłą tłumaczkę i germanistkę ;)
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Witam,

    Czy kaczka podczas pieczenia powinna być przykryta np. pokrywką żeliwną?

    Pozdrawiam,
    Łukasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy kaczkę pod przykryciem, od czasu do czasu unosić pokrywę i polewać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. super przepis zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie dzisiaj kupiłam kaczuchę,bo "chodziła"za mną od dawna.Nigdy sama nie robiłam i mam cykora.bo to na święta.Najwyżej zjemy suchy wiór:)
    Mam pytanko:czy mogę ją upiec i zamrozic?Często tak robię z karkówą,biodrówką itd.ale z kurczakiem już nie,bo jest niezbyt.
    Czy kaczucha da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam mrożenia upieczonej kaczki. Najlepsza jest podana prosto z piekarnika. Zamroź ją taką bez przypraw, potem odmrozisz, przyprawisz i upieczesz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Niedawno zrobiłam kaczkę według tego przepisu, bo właśnie szukałam przepisu bez dodatków. Wyszła przepyszna, wszyscy się zajadali i już się nie mogą doczekać, kiedy następna. :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam.
    Czy kaczka koniecznie musi być w 'całości'? :) Właśnie wyciągnęłam kilka kaczych udaek i nie wiem co robić dalej. A przyrządzona przez Ciebie kaczka wygląda smakowicie.

    Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie musi. Możesz upiec porcje, też będą pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Czy można liczyć w najbliższym czasie na przepis na pieczoną gęś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest na blogu :) Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Dzięki za fajny przepis - kaczka właśnie się piecze. Mam małą uwagę - proponuję najpierw natrzeć czosnkiem a później posypać przyprawami. Wszystko powinno ładnie się utrzymać na kaczce.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kaczka super wszystkim smakowała
    Pozdrawiam Tamara

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj Aleex, za mną chodzi kaczka już bardzo długo, jest tylko jedno ale?
    W mojej rodzinie 4+1 taką kaczką się nie najem. Może podpowiesz jak zrobić farsz z kaszy gryczanej i coś jeszcze powinno być w tym farszu. Pamiętam taką kaczkę z domu rodzinnego. Masz świetne przepisy, które już wypróbowałem.
    Pozdrawiam serdecznie Artur i proszę o podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arturze - nie robiłam jeszcze nadzienia z kaszy gryczanej, więc nie podpowiem Ci w tej kwestii. Robiłam jednak inną kaczkę faszerowaną. Popatrz: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/12/kaczka-faszerowana-boczkiem-i.html
      Może spróbujesz? Pozdrawiam, Aleex.

      I jeszcze jedno :) Możesz połączyć obydwa przepisy: farsz wziąć z tamtego, a przygotowanie kaczki do faszerowania z tego :))) Aleex.

      Usuń
  16. Witaj Aleex :) Jutro mam zamiar upiec pierwszą w życiu kaczkę, i Twój przepis wydaj się najlepszy :) Mam jednak kilka pytań: Czy mogę kaczkę upiec w prodiżu ( grzeje góra i dół) I po jakim czasie dodać ziemniaki ( chciałabym aby się zapiekły razem z kaczuchą) aby się nie zrobiło z nich puree? Pozdrawiam Twoja nowa fanka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni :))) Spokojnie możesz upiec kaczkę w prodiżu. Ziemniaki, jeśli są surowe, dodaj ok. 40 minut przed końcem pieczenia. Jeśli są podgotowane (ja tak najczęściej robię), wystarczy, gdy dodasz je 15 minut przed końcem pieczenia mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Właśnie natarłam kaczke przyprawami które polecasz i za jakiś czas wędruje do dalszej obróbki:D Mam nadzieje,ze mi się uda( martwie się ,bo dostałam w prezencie dziką kaczkę).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podlewaj ją płynem ze spodu brytfanny co kilkanaście minut. Wtedy będzie miękka :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Mmmm, brzmi i wygląda apetycznie :) Mam tylko pytanie, ile konkretnie ząbków przeznaczyć na natarcie kaczki, a ile na włożenie do środka (nie chciałabym przesadzić ;) )
    I na jakim programie w piekarniku piec? Góra-dół, czy sam dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do natarcia kaczki wystarczą 3 ząbki przeciśnięte przez praskę, resztę włóż do środka. Jeśli masz piekarnik z opcją dół + termoobieg, to zastosuj. W innym wypadku użyj tej opcji, na której zazwyczaj pieczesz mięso. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Witaj, skorzystałam z twojego przepisu, kaczka wyszła pyszna dzis powtarzamy przepis i robimy znowu, zabieram przepis ze sobą, na swojego bloga Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, mam pytanie. Ile wcześniej przed pieczeniem trzeba natrzeć kaczkę? Czy można to zrobić wieczorem i piec następnego ranka? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jest zostawić kaczkę w przyprawach na całą noc. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. Bardzo Ci dziękuje za przepis kaczka wyszła pyszna napewno ją jeszcze kiedyś zrobie��

    OdpowiedzUsuń
  22. teraz jest naprawdę sporo fajnych i niedrogich sklepów internetowych, gdzie można nabyć dobrej jakości akcesoria kuchenne. Ja ostatnio w sklepie Dajar kupiłam bardzo dobrą i niedrogą brytfannę.

    OdpowiedzUsuń
  23. Aleex, chciałam się upewnić ile w sumie pieczemy kaczkę? 2 czy 3 godziny?
    S :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 godziny :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Czy koniecznie musi być brytfanna czy może być naczynie żaroodporne?

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam.
    Postanowiłem zrobić kaczkę, ja też nie lubię mięsa z owocami więc zmienię trochę przepis.
    Zrobię kaczkę z kaszą gryczaną i wątróbką. Mam też parę pytań i proszę o pomoc.
    Kaczka ma 2,4 kg jaki czas i temperaturę zastosować? wystarczy 2 godz i 180 st?
    Czy pieczenie w naczyniu żaroodpornym ma być z przykryciem czy bez pokrywy?
    Co znaczy często podlewać tłuszczem? Czy co 15 min czy może co 30 min.
    Czy podczas tego podlewania trzeba wyciągnąć kaczkę z piekarnika czy w środku ją trochę pochlapać?
    Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam Artur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to po kolei :)
      2 godziny powinny wystarczyć, możesz "dorzucić" jeszcze 10 minut i będzie ok. Temperaturę zwiększyłabym przynajmniej do 190 stopni C ( ja piekę w 200 stopniach C).
      Piecz pod przykryciem, 15 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby przypiec skórkę.
      Mięso polewać 15 - 20 minut.
      Ja wyciągam brytfannę z piekarnika. Ale jak się uda, można to robić w piekarniku. Mi jest tak po prostu wygodniej :) I polewam ją porządnie :)
      Kaszę do farszu trzeba ugotować :)
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. Witam. Mam jeszcze jedno pytanko, jeśli można?
    Chodzi o kaszę, czy kasza do farszu ma być ugotowana tak jak do bezpośredniego spożycia czy taka trochę na pół surowa, bo przecież będzie w piekarniku ze 2 godziny się jeszcze prażyła. Pozdrawiam Artur

    OdpowiedzUsuń