środa, 31 sierpnia 2011
Tarta jagodowa z polewą śmietanową wg Aleex
Dziś ostatni dzień sierpnia. Nie mam pojęcia, kiedy upłynęły 2 tygodnie. Ciągle jestem w pracy, ale mam tyle energii, że nie zauważam upływających godzin. Jestem zmęczona, fakt, ale to nic. Fajnie jest, gdy można coś zmieniać.
Na ostatni dzień wakacji, a raczej na początek roku szkolnego, proponuję Wam pyszną tartę jagodową ze śmietanową polewą. Zapewniam, jest znakomita.
Składniki:
Ciasto:
• 50 dag mąki
• 25 dag masła
• 7 łyżek mleka
• 4 łyżki oleju
• 1 jajko
• 1 małe opakowanie proszku do pieczenia (5g)
• 1 małe opakowanie cukru waniliowego (8g)
Nadzienie owocowe:
• 1/2 litra jagód
• 1/2 cukru waniliowego
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
• 1 jajko
• 1/2 cukru waniliowego
• 4 łyżeczki cukru
• 1 łyżka mąki
• 1 pełna łyżka śmietany 22%
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść.
2. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją owiniętą w folię do lodówki na pół godziny.
3. Formę do tarty wysmarować masłem.
4. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty.
5. Podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.
6. Wymieszać owoce z łyżką mąki i cukrem waniliowym.
7. Owoce ułożyć na cieście.
8. Przygotować polewę: żółtko utrzeć z połową cukru waniliowego i 2 łyżeczkami zwykłego.
9. Dodać śmietanę i mąkę, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać obie masy.
10. Podpieczoną tartę z jagodami zalać masą jajeczną.
11. Piec tartę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ładnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńto, że znakomita widać na pierwszy rzut oka :) mniam, mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńTo jagodowe wnętrze mnie urzeka;)
OdpowiedzUsuńWspaniałę zdjęcia pobudzające wyobraźnię ..;)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :)
Nie mam odwagi żeby w tym roku chodzić po lesie-komary osiągnęły gigantyczne rozmiary:( A w sklepach też w tym roku nie widziałam jagód w okolicy. Narobiłaś mi zatem ogromnego apetytu:)
OdpowiedzUsuńu Ciebie zawsze tak smakowicie
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie z innej beczki: jak pierwsze dni roku szkolnego? Mam nadzieję, że nie masz za dużo na głowie ;)
OdpowiedzUsuńo matko jaka ona cudna!!!:)
OdpowiedzUsuńlimonko - dziękuję za pamięć :))) Początek roku szkolnego jest w tym roku BARDZO, BARDZO pracowity. Ze względu na nowe obowiązki siedzę w pracy do późna, w domu pracuję,śpię i znów pracuję. Jeszcze trochę to potrwa. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńProszę mi podpowiedzieć co to jest za śmietaną która ma 22 procent.nie znalazłam takiej.
OdpowiedzUsuń