środa, 3 sierpnia 2011

Kalafior zapiekany z serem wg Aleex





Lubicie kalafiory? My wprost za nimi przepadamy. Bardzo często dodaję je do zupy kalafiorowej lub jarzynowej, ale chętnie je zjadamy podane z wody, z bułką i masłem, choć ja wolę je bez tych dodatków, po prostu bez niczego. Kiedy trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że będzie nam odpowiadał. Nie zawiodłam się. Kalafior zapiekany z serem można serwować w dwóch odmianach: przypieczony, z chrupiącą skorupką lub z ciągnącym serem na wierzchu. My polubiliśmy obie wersje. Polecam.

Składniki:

• 1 duży kalafior
• 3-4 łyżki tartej bułki
• 50 g masła
• 100 g tartego sera żółtego
• sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Kalafiora podzielić na większe różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.



2. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.



3. Obsypać solą, pieprzem, tartą bułką i obłożyć wiórkami masła.







4. Posypać tartym serem i papryką.



5. Zapiekać w 200 stopniach C przez ok 15 minut. Jeśli chcemy, by ser był ciągnący, stosujemy ogrzewanie góra – dół bez termoobiegu. My woleliśmy zapieczoną, lekko chrupiącą skorupkę, więc zapiekłam kalafiora pod dużym grillem.



6. Podawać na ciepło lub zimno.





Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Kalafior jest pyszny jak się go dobrze zrobi. Przepis na próbę na pewno zostanie przetestowany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uprzejmie donoszę, że przepis wypróbowany. W smaku rewelacja! Jutro będzie powtórka z kalafiorem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowało. I namawiam na boczniaki :)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleex kochana:* zrobiłam tegoż kalafiorka.
    Przepyszny !! M. dziękuje i pozdrawia przeze mnie. Moja insiracjo:* dziś robię pizze na obiad. Podejrzę se tu u Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu - bardzo się cieszę, że Wam smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób przyrządzenia kalafiora, zwykle zapiekałem go pod beszamelem - Twój sposób jest dużo szybszy! Kalafior wylądował właśnie w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń