.

.

wtorek, 28 sierpnia 2012

Faszerowana cukinia w dwóch wersjach wg Aleex



Ostatni tydzień wakacji ma w sobie niezwykły klimat. W powietrzu czuć oczekiwanie i jakieś niewyjaśnione napięcie. Świat dokoła nabrał tempa, ludzie pospiesznie mijają się na ulicach w pogoni za setką spraw. Nawet poranny świergot ptaków brzmi inaczej, jakby niecierpliwie.
Tylko pojedyncze nitki babiego lata snują się leniwie, zapowiadając rychłe przybycie jesieni. A lato? Powoli ustępuje przed nieuchronnym. Sypie jeszcze urodzajem owoców i warzyw, dając je w darze na pożegnanie. I każdego dnia jest go coraz mniej, i mniej, i mniej...
Te niesamowite chwile mijają mi w pracy, ale co rusz dopada mnie zaduma, reflekje związane z czymś ulotnym, poczucie, że coś umyka, czegoś jeszcze nie zdążyłam zrobić, zobaczyć, dotknąć. Zastanawiam się nad sobą, myślę o przyszłości. Nie wiem, jaka będzie. Nie wiem, co przyniesie los. Wiem jednak, co dla mnie najważniejsze.
Dobrze jest odbyć taką poważną rozmowę ze sobą. Zatrzymać się na chwilę w codziennej gonitwie i po prostu pomyśleć. Ja zadałam sobie kilka pytań. I znalazłam na nie odpowiedzi. Spodobały mi się...
Po tej chwili refleksji przyszedł spokój. I czas na to, co lubię. Weszłam do kuchni. Wybrałam składniki. Połączyłam je w odpowiedni sposób, a kiedy nadszedł właściwy moment, wyjęłam z piekarnika pyszne danie. Zrobiłam je w dwóch wersjach: dukanowskiej i tradycyjnej. Każda była pyszna. Obie szybciutko zniknęły, pozostawiając po sobie ślady na papierze, wyściełającym blachę do pieczenia i puste talerze. To danie, do którego na pewno wrócę jeszcze niejeden raz. Nawet wtedy, gdy czas znów bezlitośnie będzie galopował przed siebie...


Składniki (dla 4 osób):

• 4 młode cukinie
• ½ kg mielonego mięsa wieprzowego (lub drobiowego, wołowego- dla tych na dukanie)
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 duży pomidor
• ½ papryki
• olej (na dukanie pominąć)
• sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa uniwersalna – opcjonalnie
• ser żółty (na dukanie pominąć)
• 1 jajko
• 1 łyżka bułki tartej (na dukanie pominąć)

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na dukanie – na suchej patelni podsmażyć cebulę i czosnek z dodatkiem 2 łyżek wody.



2. Do cebuli dodać mięso mielone. Podsmażyć.


3. Doprawić mięso papryką, solą i pieprzem. Dusić ok. 10 minut.
4. Podduszone mięso przełożyć do miseczki. Wyjmując je, użyć łyżki cedzakowej, aby na patelni pozostało nieco płynu (powstałego podczas smażenia).


5. Podczas duszenia mięsa przygotować cukinie: odciąć końcówki, umyć, przekroić wzdłuż na połówki.


6. Z połówek cukinii łyżeczką wydrążyć część miąższu z pestkami, zostawić.


7. Połówki warzyw lekko posolić i odstawić na kilka minut.


8. Wydrążony miąższ cukinii pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z pozostałością płynu po smażeniu mięsa.


9. Do cukinii dodać pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry i bez pestek. Poddusić.



10. Tuż przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę.
11. Do warzyw dodać wcześniej podduszone mięso. Razem trzymać na patelni, aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku. Podczas przygotowania farszu, płyn powinien się zredukować.


12. Mięso z warzywami przełożyć do miseczki, lekko przestudzić. Dodać surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Oczywiście w wersji dukanowskiej pomijamy bułkę tartą.


13. Posolone połówki cukinii opłukać z nadmiaru soli. Osuszyć ręcznikiem papierowym i faszerować przygotowanym nadzieniem.



14. Na wierzch cukinii z farszem układać plasterki żółtego sera. Na dukanie ser należy pominąć. Połówki cukinii ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia.


15. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.



16. Podawać gorące.


Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane cukinie. :) Z mięsem i serem żółtym smakują mi najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham to danie!:) Tylko posypałabym je mozzarellą, mój najukochańszy ser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale przepis, codzienny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. A może zna Pani jakiś sprawdzony przepis na ciasto z cukinią? Cukinie teraz w takiej przystępnej cenie... chętnie coś odgapię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aleex jestes niesamowita!Uwielbiam czytac Twojego bloga!Piszesz go takim pieknym,poetyckim jezykiem...Wchodze tutaj codziennie i czekam kazdego wieczoru na nowy wpis...Nie chodzi juz nawet o przepisy, ale o sposob w jaki je przekazujesz nam, czytelnikom.Podziwiam Cie, i zycze wszystkiego dobrego na kazdy nowy dzien, w ktorym dzielisz sie z nami swoimi refleksjami,przemysleniami i przepisami oczywiscie!Tak trzymaj,jestes Wielka!Pozdrawiam serdecznie!
    Ania z Lublina:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha. Chyba mnie czeka robienie samemu, bo Połówka bez entuzjazmu podeszła do tego przepisu. Mówiła, że jadła kiedy i takie sobie. Zrobię sam i zobaczymy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo są naprawdę dobre. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  7. Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: kulinarnapasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również bardzo dziękuję :))) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  9. Zapraszam po przepisy na cukinię z grilla - www.zgrilla.pl Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny przepis, pyyyyszne! Nie miałam cukinii, ale były kabaczki, cieniutko obrałam skrobaczką bo są twardsze od cukinii,podpiekłam je od dołu troszkę dłużej, a potem już normalnie, ale farsz zrobiłam wg przepisu...Naprawdę super :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas cukinia wpisała się na stałe do menu i też nam bardzo smakuje. Cieszę się, że ten przepis również i Wam przypadł do gustu. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  11. A ja właśnie zabieram za robienie tych cukinii. Na pewno będą pyszne. Uwielbiam faszerowane warzywa :P Aha, dodaje na wierzch mocarelle. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobilam, super wyszly:) dziekuje za przepis:) pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. a cukini nie należy obrać ze skórki wcześniej? mam zamiar je zrobi na jutro na obiad ale nie jestem pewna czy ta skórka nie powinna byc skrojona. pytam się bo nigdy u mnie w domu rodzinnym ukinia razej nie gośiła a jak już to bardzo żadko i tylko najeden sposób. pozdrawiam agniesia6891

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia ma pozostać ze skórką. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. pychota :) jadłam pierwszy raz ale napewno nie ostatni :) smakuje mi barziej niż faszerowana papryka :) polecam

    OdpowiedzUsuń