.

.

poniedziałek, 7 czerwca 2010

Karkówka w pieczarkach wg Aleex





Po wczorajszym odpoczynku, dziś czas na powrót do kuchni. Dla moich chłopaków przygotuję plastry karkówki pod pierzynką z pieczarek. To przepis ze starego zeszytu mamy. Od czasu do czasu pojawia się na naszym stole, ponieważ bardzo go lubimy. Mięso jest niezwykle aromatyczne, cebulka mięciutka, a pieczarki wspaniale zarumienione. Kiedy te świetnie zbalansowane smaki pojawiają się na talerzu, znikają z niego błyskawicznie. Ponieważ łatwo się je robi, polecam Wam to danie. Na pewno się nie zawiedziecie.

Składniki:

• 1 kg karkówki bez kości
• 1 – 2 spore cebule
• oliwa
• przyprawy: wegeta, słodka papryka, Delikat czerwony Knorr’a, czosnek granulowany
• 75 dag pieczarek

Sposób przygotowania:


1. Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kawałki mięsa posmarować oliwą, natrzeć ulubionymi przyprawami, poprzekładać plastrami obranej cebuli i odstawić na kilka godzin (w tej marynacie mięso może leżeć przez 1-2 dni w lodówce).
2. Dno blaszki lub naczynia żaroodpornego pokropić oliwą. Powinno jej być tyle, aby cienką warstwą pokryła dno (można wykorzystać tę oliwę, w której marynowała się karkówka).
3. Dno blaszki wyłożyć plastrami karkówki. Obłożyć plastrami cebuli.
4. Pieczarki obrać i dokładnie umyć. Pokroić w kawałeczki i obficie posypać nimi mięso. Skropić wierzch grzybów oliwą i delikatnie posypać wegetą. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
5. Piec bez przykrycia ok. 2 – 2,5 godzin do miękkości mięsa. Od czasu do czasu można polać pieczarki wytworzonym sosem.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Polecam.

7 komentarzy:

  1. Czy karkówkę mogę zastąpić mięsem wołowym? Czy zmieni to czas pieczenia?
    Pozdrawiam
    Ane

    OdpowiedzUsuń
  2. Ane - możesz zastąpić karkówkę mięsem wołowym. Sądzę, że po 2-2,5 godz. pieczenia wołowina również będzie miękka, więc nie ma potrzeby, aby zmieniać czas pieczenia. Zawsze warto jednak sprawdzić miękkość mięsa, przecież wszystko zależy też od tego, czy kupiliśmy dobry gatunek :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuje za wspaniały i prosty w wykonaniu przepis,
    wszystko udało się znakomicie mimo małych modyfikacji(ostrzejsze przyprawy).Mam również pytanie ;jak myślisz co by się stało gdybym zamiast bulionu dodał śmietankę 18%

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Bardzo dziękuje za wspaniały i prosty w wykonaniu przepis,
    wszystko udało się znakomicie mimo małych modyfikacji(ostrzejsze przyprawy).
    Mam pytanie;jak myślisz czy mógłbym zastąpic bulion śmitanką 18%?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie powstanie gęsty sos śmietanowy i też będzie pycha :)))))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. HEJ ALEX CZY ZAMIAST KOSTKI ROSOŁOWEJ MOGĘ DAĆ SOS GRZYBOWY NIE ZBYT GESTY; KTÓRY ZOSTAŁ MI Z WCZORAJ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy na pewno chodzi o ten przepis? Nie ma w nim kostki rosołowej. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń