Dziś jest wyjątkowy dzień. Podwójne święto: Dzień Matki i urodziny mojej mamy. Z tej okazji Jej i wszystkim matkom dedykuję wiersz Karola Wojtyły:
Choć posiwiały ciemne jej sploty,
Chociaż zmarszczkami twarz jej pokryta,
Chociaż wdzięk lekki straciły kroki,
Lecz w oczach tenże uśmiech zakwita,
Ta sama miłość w sercu jej płonie,
Co wiek swój, słabość, zapomnieć każe,
Tylko do dzieci wyciąga dłonie,
I wszystko oddać gotowa w darze.
I choć na nogach ledwo się słania,
Mnie spocząć każe, "... boś ty zmęczona,
Ty tyle dzisiaj miałaś biegania..."
I tuli dziecko swoje w ramionach.
I zawsze czujna, ciągle gotowa
Pomagać dzieciom swym do ostatka,
Miłość swą w czyny zdobi, nie w słowa -
- To ma jedyna, najdroższa matka!
Chociaż zmarszczkami twarz jej pokryta,
Chociaż wdzięk lekki straciły kroki,
Lecz w oczach tenże uśmiech zakwita,
Ta sama miłość w sercu jej płonie,
Co wiek swój, słabość, zapomnieć każe,
Tylko do dzieci wyciąga dłonie,
I wszystko oddać gotowa w darze.
I choć na nogach ledwo się słania,
Mnie spocząć każe, "... boś ty zmęczona,
Ty tyle dzisiaj miałaś biegania..."
I tuli dziecko swoje w ramionach.
I zawsze czujna, ciągle gotowa
Pomagać dzieciom swym do ostatka,
Miłość swą w czyny zdobi, nie w słowa -
- To ma jedyna, najdroższa matka!
A do wiersza dołączam przepis* na pyszne ciasto. Zapraszam.
Składniki:
Spód:
• 15 dag masła
• ½ szklanki cukru
• cukier waniliowy
• rozkłócone jajko
• 2 łyżki kakao
• 20 dag pokruszonych herbatników
• 10 dag wiórków kokosowych
• 5 dag posiekanych orzechów włoskich
• garść rodzynek (opcjonalnie)
Masa:
• 2 łyżki żelatyny
• 7 dag masła
• 2 łyżki mleka
• ½ torebki budyniu waniliowego
• 20 dag cukru pudru
• sok z ½ cytryny
• 50 dag serka homogenizowanego naturalnego
Dodatkowo:
• 2 łyżki mleka
• 3 kostki czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
1. Spód ciasta przygotować według tego przepisu.
2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Lekko przestudzić.
3. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, budyń, cukier puder, sok z cytryny. Zagotować, cały czas mieszając.
4. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym i ciepłą żelatyną. Szybko wymieszać i wyłożyć na herbatnikowy spód. Schłodzić w lodówce.
5. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto.
Smacznego.
*Przepis pochodzi z książki „Ciasta bez pieczenia”
smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWpadłam z pozdrowieniami i po jakiś słodki przepis - nie zawiodłam się jak zwykle:))
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla mamusi z okazji urodzin i dzisiejszego święta.Uściski.M.
Dziękuję :))) Moje osobiste i szkolne dzieci też dzisiaj pamiętały o życzeniach. Jak miło :)))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńprzepiekny wiersz...:)
OdpowiedzUsuńi ciasto na pewno pyszne:)
fajne wygląda..
OdpowiedzUsuńI świetnie smakuje. Polecam i pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńMusi być niesamowicie pyszne!!!
OdpowiedzUsuńMoi drodzy - skasowałam przez przypadek jeden komentarz. Brzmiał mniej więcej tak: "w poniedziałek było takie zdjęcie spodu i dzisiaj też masz to ciasto, to jak długo ono u ciebie jest?"
OdpowiedzUsuńOdpowiadam - Ciasto piekłam wcześniej, w dzisiejszym poście zapraszam Was na nie , przepis dołączyłam do życzeń, jak zapowiadałam w poniedziałek. Ani słowem nie wspomniałam, że To ciasto piekłam Dzisiaj.
Pięknie wygląda i jeszcze bez pieczenia...dzień mamy u nas się odwlókł w czasie więc może jeszcze się skuszę na takie co nieco:)
OdpowiedzUsuńWitam, ile to jest w przyblizeniu na łyżki 7 dkg masła?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Ależ piękny ten wiersz! Aż się łza wzruszenia w oku kręci...
OdpowiedzUsuńPopatrz na przelicznik. Znajduje się na górze strony :)))
OdpowiedzUsuńdziś robiłam coś mo ta biała masa wyszła za rzadka chyba, obawiam się że mi nie zgęstnieje jak wylewałam na spód to miało konsystencję mleka a chyba powinno mieć gęstej śmietany ojojo
OdpowiedzUsuńPowinno być gęściejsze, ale poczekajmy. Może zastygnie i wszystko będzie ok. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńi zgęstniało ufff ale się bałam :-) wszystko oki fajne ciasto ale następnym razem dam mniej cukru dla ,mnie za słodkie ale to każdego preferencję. Polecem fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre tylko proponuje mase bez cytryny
OdpowiedzUsuńwitam, jestem początkującą kucharką, ale dzięki tej stronie idzie mi dużo łatwiej :)
OdpowiedzUsuńjeżeli chodzi o pieczenie ciast, to nic mi nigdy nie wychodzi, więc wybieram te bez pieczenia. Dziś chcę wypróbować te ciasto, bo wydaje się banalnie proste.
Nie mam okrągłej formy, więc jak wybiorę prostokątną blaszkę do pieczenia to efekt nie będzie gorszy?
Na pewno efekt nie będzie gorszy, jeśli zrobisz to w prostokątnej formie. Życzę powodzenia. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń