.

.

niedziela, 22 maja 2011

Francuskie rureczki z nadzieniem wg Aleex





Wczoraj wróciłam ze sprawdzania matur o 22. Zdążyłam się umyć, porozmawiać z Gwiazdeczką i od razu położyłam się do spania, bo dziś od rana powtórka. Na szczęście poprawianie arkuszy poszło mi na tyle sprawnie, że dzisiejsze popołudnie spędzę już z chłopakami. Obiadu im już nie zrobię, musieli poradzić sobie sami, ale upiekę im na deser rureczki z nadzieniem. Ciasto francuskie daje nam nieograniczone możliwości. Wielokrotnie sięgałam po nie, aby upiec różne ciasteczka lub nadziać je mięsnym farszem. Dziś proponuję przygotowanie rureczek, które można wypełniać dowolnym nadzieniem. Ten przepis otwiera przed nami całe spektrum możliwości. Podstawą są rureczki – naturalne w smaku, a farsz zależy wyłącznie od naszej inwencji. Możemy przygotować pasztecikowe nadzienie – świetne do barszczyku. Ja wybrałam dla moich rureczek słodkie wnętrze. Smakuje pysznie. Polecam.

Składniki:


• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 jajko
• odrobina masła
• dowolne nadzienie – u mnie bita śmietana
• owoce

Sposób przygotowania:

1. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na cienkie paseczki.



2. Każdą foremkę posmarować masłem.



3. Paski ciasta nawinąć na posmarowane masłem foremki do rurek w taki sposób, by warstwy ciasta na złączeniach leciutko na siebie zachodziły i sklejały brzegami.



4. Każdą rureczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.



5. Piec rureczki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C na złoty kolor (ok. 15 minut). Ostrożnie zdjąć z foremek. Można je piec, ustawiając w pionie lub kładąc na blasze. Wystudzić.





6. Rureczki delikatnie napełnić nadzieniem.



Smacznego.

13 komentarzy:

  1. ach! zjadłabym na deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleex świetny pomysł na szybkie rurki. Ciasto francuskie prawie zawsze mam w zamrażarce, a nadzienie jak sama wspomniałaś zależy od nas. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym taką rureczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie. Szkoda tylko, że nie mam rurek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Avelino - można sobie poradzić zwijając w takie tutki np. papier do pieczenia. Ale warto sobie kupić takie rurki. Kosztują grosze, a można je wielokrotnie wykorzystywać. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieję, że nie ma pani okazji sprawdzać moich marnych wypocinek :P
    Fajne rurki - chociaż ja wolę kruche kruche niż francuskie do tego wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zależy skąd jesteś, my sprawdzamy prace z centralnej Polski :))) Nie zakładaj, że Twoja praca jest słaba. na pewno napisałaś dobrze :)))Trzymam kciuki i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w ogóle nie wiedziałam jak się robi rurki i istnieją foremki do nich. W kuchni zawsze mnie coś zakakuje i to jest takie ekscytujące.
    Super pomysł i na pewno smaczny efekt końcowy. Ak

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    a ile centymetrów długości mają Pani foremki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie mierzyłam :) Sądzę, że mają około 10 - 11 cm. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. rurki mozna kupić w każdym sklepie gospodarstwa dowoego

    OdpowiedzUsuń
  12. kazdy kupiw sklepie takie metalowe rurki

    OdpowiedzUsuń
  13. najbardziej lubie zawijać ciasto na te metalowe rurki hmm nie wspomnę już o degustacji idealna pozycja dla łasuchów:)

    OdpowiedzUsuń