.

.

wtorek, 31 maja 2011

Kawa po studencku wg Aleex





Wróciłam z pracy, byłam sama w domu, ponieważ chłopcy jeszcze mają swoje zajęcia. Spojrzałam na kalendarz – dziś ostatni dzień maja. Jakoś w tym roku „uciekł mi” ten przepiękny miesiąc. Majowe egzaminy, weekendowe sprawdzanie prac, dużo obowiązków, to wszystko spowodowało, że nie miałam czasu na spacery, leniuchowanie na łonie przyrody, zachwycanie się rosnącą trawą i rozkwitającymi kwiatami. Nawet się nie obejrzałam, a już przekwitł bez. Szkoda mi tych straconych chwil. Uleciały bezpowrotnie i nie dały się zatrzymać.
Na pocieszenie przygotowałam sobie pyszną kawę po studencku. Pomysł zaczerpnęłam z książki „Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków”. Nie wiem, czy w oryginale miała wyjść taka, jaką zrobiłam ja. Nie wiem i niewiele mnie to obchodzi, bo to, co znajduje się w mojej szklance jest pyszne. Aż dziw bierze, że wystarczy tak niewiele, aby uzyskać wspaniałą, aromatyczną kawę z alkoholową nutą. Polecam.


Składniki:

• 3 tabletki słodziku
• 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1 szklanka mleka (ja użyłam 0,0%)
• kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego

Sposób przygotowania:


1. Przygotować shaker lub słoik. Do środka włożyć tabletki słodziku, wlać ok. 1 łyżki wrzątku, wsypać kawę. Zakręcić słoik i bardzo energicznie mieszać przez chwilę do uzyskania gęstej piany.





2. Mleko zagotować.



3. Gorące mleko wlać ostrożnie do słoika z kawą. Dodać kilka kropli aromatu (opcjonalnie). Zakręcić bardzo dokładnie. Znów energicznie mieszać do uzyskania piany.



4. Kawę przelać do wysokiej szklanki. Udekorować pianą.



Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Jak przeczytałam tytuł, to zastanawiałam się, dlaczego po studencku. Liczyłam na jakąś skromną wersję :) A tu jedyne skromny może być słoik:) Kawa jak najbardziej smakowita !

    OdpowiedzUsuń
  2. To podobna wersja do mojego frappe i też mieszana w czymś innym niż shaker:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo - też zastanawiałam się nad nazwą i doszłam do wniosku, że dlatego po studencku, bo z alkoholową nutą ;)))

    Duś - podobna, ale na gorąco :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy zamiast słodziku może być cukier? jak tak to ile? - studentka :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam bardzo podobnie kawę tzn. w słoiku zamiast shakera, dodawałam jeszcze kostki lodu i cukier zamiast słodzika. Otrzymywałam frappe, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, że można dodać cukier. Wsyp go tyle, ile zazwyczaj dodajesz do kawy. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm kawusia pyszna ja robie jeszcze taka sama wersje na zimno z ta roznica ze mleko daje nie zagotowane tylko zimne prosto z lodowki i jest pyszne frappe a ubijalam poprostu mikserem z jedna koncowka :)

    OdpowiedzUsuń