.

.

niedziela, 1 maja 2011

Piersi kurczaka zapiekane pod cebulową pierzynką wg Aleex





Tak naprawdę miałam zrobić na obiad coś zupełnie innego. Kilka dni temu znalazłam fajny przepis i zdecydowałam, że go wypróbuję. Ale oczywiście musiałam dodać coś od siebie. Tego „coś” było tyle, że na obiad zaserwowałam nowe danie, zupełnie inne od planowanego pierwowzoru. Za to jakie pyszne! Moi chłopcy od razu stwierdzili, że chcą je jeść znowu, więc dzisiaj będzie powtórka. To jedno z tych dań, które robią się same, a my możemy spokojnie odpocząć lub po prostu zająć się czymś innym. A dziś, kiedy większość z nas ogląda transmisję mszy beatyfikacyjnej Jana Pawła II z Watykanu to naprawdę przydatne. Polecam.

Składniki:

• 2 podwójne piersi kurczaka
• 2 zupy cebulowe Knorr’a (w torebce)
• 200 – 250 ml słodkiej śmietanki 30%
• 50 dag pieczarek
• sól, pieprz, przyprawa do kurczaka



Sposób przygotowania:

1. Piersi kurczaka umyć, przyprawić i podzielić na części: każdą podwójną pierś przekroić na pół. Każdą połówkę przeciąć wzdłuż na pół. W sumie mamy otrzymać 4 kotlety.
2. Kawałki piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym.



3. Śmietankę przelać do miseczki, dodać 2 zupy cebulowe, dokładnie rozmieszać.



4. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, można je podsmażyć na łyżce oleju, ale ja tego nie robiłam.



5. Piersi kurczaka zalać śmietanką z zupą cebulową. Lekko rozprowadzić widelcem, podważając kotlety tak, by śmietanka dotarła do wszystkich warstw.





6. Wierzch potrawy posypać pieczarkami. Oprószyć grzyby solą (ostrożnie, bo zupa jest dość słona!) i pieprzem.





7. Naczynie przykryć. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.



8. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

36 komentarzy:

  1. napewno smaczna ta pierzynka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szano - jasne, że pyszna. Ma taki ciekawy - cebulowo - pieczarkowy smak. Polecam i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i napewno tak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja znam wersję z zupą cebulową i borowikową (dwie zupy miesza się ze śmietaną jak u Ciebie. Smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Nam też smakują. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Aleex! Dziękuję za super przepisy. Na Twój blog zaglądam codziennie. To danie jest przepyszne!!! Czekam na kolejne i kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam jak najczęściej. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. a z czym podawać? proszę o konkretne przepisy łatwe najlepiej bo planuje wyręczyć mamę a nigdy gotowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczą ziemniaki: zwykłe lub opiekane. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. dzięki;)

      Usuń
    3. Super przepis. Wczoraj robiłam, piersi wyszły wyśmienite. Zrobiłam malutką modyfikację a mianowicie pieczarki podsmażyłam króciutko na masełku i dodałam do dania. polecam ten przepis i dziękuję Aleex. Pozdrawiam

      Usuń
  9. przepis wyśmienity, zamiast pierśi piekłam karkówkę wyszła rewelacyjna, rodzina była zachwycona ,uznali przepis jako z wyższej mistrzowskiej półki,dziękuję za inspiracje ,pozdrawiam Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :))))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  10. Fantastyczne danie:) od kilku dni przeglądam Pani bloga i ten przepis od razu wpadł mi w oko:) intuicja mnie nie zawiodła, wyszło pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne danie!!!! Bardzo smaczne!!! Polecam! Dziękuję Aleex:))

    OdpowiedzUsuń
  12. ja daję jedną zupę cebulową a drugą gulaszowa pod koniec starty ser pycha

    OdpowiedzUsuń
  13. Od kilku już lat gotuję dla swojej rodziny, dlatego też postanowiłam poszukać nowych inspiracji i trafiłam na ten blog. Pani potrawy są strzałem w mój gust kulinarny. Te piersi z kurczaka są cudowne, oczywiście mam w planach następne dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że dania z mojej kuchni sprawdzają się też u Ciebie. Zapraszam zawsze :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  14. Od kilku już lat gotuje dla swojej rodzinki i postanowiłam poszukać nowych inspiracji. Zupełnym przypadkiem trafiłam na ten blog i muszę przyznać, że Pani przepisy strzeliły w mój gust kulinarny. Piersi wyszły cudowne, a i następne danie mam w planach:)))))

    OdpowiedzUsuń
  15. To danie jest po prostu pyszne.Coś wspaniałego.Wszystkim domownikom smakowało.Na pewno zrobię jeszcze nie raz:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam
    powiem krótko - mniamuśneeee... mój pięcioletni totalny niejadek wcinał tylko mu się uszy trzęsły i podczas gdy w czasie posiłku trudno mu usiedziec w miejscu to przy tym daniu mówił: mamusiu, mój żołądek nie pozwala mi odejść od talerza...
    danie podałam z ryżem i surówką z pekinki i jog. naturalnego o nucie czosnkowej PYYYYCHA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Doskonałe danie... cała rodzina zachwycona. od dzisiaj jestem Pani fanką!
    Dziękuje za przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni :) Cieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. przyprawiała Pani przyprawą do kurczaka piersi?
    Wierny Absolwent Zielonego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przyprawa jest w składnikach i na mięsie drobiowym :) Pozdrawiam ;)))

      Usuń
    2. Witam.Właśnie zjadłyśmy pierś z kurczaka na obiadek.Niebo w gębie .pozdrawiamy:*

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. DLaczego nie ejst napisane co zrobić z przyprawą do kurczaka? Przyprawiać tylko kurczaka czy dodać gdzieś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Właśnie piersi z kurczaka są w piekarniku. Podam je z pieczonymi kartofelkami. Mam nadzieję że mojej rodzinie zasmakuje :-D

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czym można zastąpić pieczarki? Mimo, że ja je bardzo lubię reszta rodzinki niekoniecznie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może użyj innych grzybów? Wprawdzie danie się zmieni, ale nadal powinno być pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  23. Bardzo pysznie to wyszło! Dodałem jeszcze do tego gruszke i powiem pycha😁

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy potrawę można zrobic ze schabu ?

    OdpowiedzUsuń