niedziela, 29 maja 2011
Kurczak zapiekany z serem wg Aleex
Dziś zapraszam Was na kurczaka według mojego pomysłu. Mięso kurczaka nie jest zbyt wymagające. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i właściwie piec, aby otrzymać pyszne danie na obiad. Moje dzieci bardzo je lubią, ale każde woli kurczaka przygotowanego inaczej. Kiedy widzą na talerzach takiego „zwyczajnego”, upieczonego bez dodatków – marudzą. Specjalnie dla nich wymyśliłam własne modyfikacje, które zachwyciły moich łasuchów. Na majową niedzielę proponuję Wam ulubioną wersję córki – kurczaka zapiekanego z serem. Jest naprawdę pyszny: soczysty i aromatyczny. Polubicie go Wy i Wasi najbliżsi.
Składniki:
• udka kurczaka - dowolna ilość,
• przyprawy: papryka, czosnek granulowany, wegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka,
• oliwa,
• 1/2 - 1 szkl wody
• ser żółty - około 25 dag
Sposób przygotowania:
1. Udka kurczaka podzielić na pół, obficie posypać przyprawami i zostawić na kilka godzin lub nawet na całą noc w lodówce.
2. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Króciutko podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron.
4. W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (ewentualnie w blaszce) ułożyć podsmażone kawałki kurczaka, posypać je startym serem, wlać trochę oliwy i wodę.
5. Naczynie przykryć, jeśli nie ma pokrywki lub używamy blaszki, przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz. w temp. 190 - 200 stopni C.
Kurczak jest pyszny - delikatny i soczysty - polecam i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wczoraj robiłam pieczone udka w maślance. Ale Twoją wersję też chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńMusi byc naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńJest smaczne. Bardzo. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńLekko dziwny ,ale kazdy lubi co innego,nie rozumiem jednak dlaczego ten ser sie skwierczy przez godzine,jak jest kiepskiej jakosci,to po godzinie po prostu zniknie,ja dalabym go na koniec znaczy tylko zeby sie roztopil toz przed wyjeciem z piekarnika,to dopiero jest ciagnacaaa pychaaa.Maja38.
OdpowiedzUsuńJeśli bardziej Ci odpowiada ciągnący się ser, możesz dodać go później. To Twój wybór. Ja chciałam raczej uzyskać serową skórkę i dlatego tyle się piecze. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to samo z piersią kurczaka? :)Ola
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Skróć tylko nieco czas pieczenia, w piersi nie ma kości :))) Pozdrawiam, Aleex.
Usuń