czwartek, 5 maja 2011

Konkurs z kawą Tchibo Exclusive 100% Arabica





Zgodnie z legendą, dawno temu, na terenie dzisiejszej Etiopii, pasterze zaobserwowali, że kozy, które zjadły gałązki krzewu o białych kwiatach i czerwonych owocach, wciąż wesoło skakały, podczas gdy reszta stada już odpoczywała zmęczona. Pasterze opowiedzieli o tym mnichom z pobliskiego klasztoru, ci zaś postanowili zbadać to niecodzienne zjawisko. Sami spróbowali owoców krzewu i stwierdzili, że po ich zjedzeniu do późna w nocy nie morzy ich sen, mogą rozmawiać i modlić się dłużej niż zwykle. Tak odkryto pobudzające działanie kawy i tak rozpoczął się jej zwycięski pochód. Minęło jednak jeszcze kilka stuleci, zanim stała się ona tak popularna jak obecnie.

Dzisiaj większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Ja także należę do grona jej wielbicieli. W związku z tym proponuję Wam konkurs, zorganizowany wspólnie z Tchibo, dotyczący kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica. Do zdobycia są bardzo atrakcyjne nagrody - zestawy kawy Tchibo oraz zestawy filiżanek do kawy tej firmy.





Aby mieć szansę na wygraną, należy w komentarzach do tego posta zamieścić przepis na ciasto, deser, napój lub inne słodkości z dodatkiem kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica. Spośród nadesłanych przepisów wybiorę 8 najciekawszych. Dane zwycięzców przekażę firmie Tchibo, a oni prześlą nagrody na wskazane adresy.



Na Wasze przepisy czekam do wtorku, 10 maja 2011 r. do godz. 23.59. W środę – 11 maja 2011 r. – rozstrzygnięcie konkursu.

Zachęcam do wzięcia udziału w tym pysznym i niezwykle aromatycznym konkursie.

A tutaj znajdziecie Kompendium wiedzy na temat kawy Tchibo Arabica.



Zapraszam.

26 komentarzy:

  1. Ciasto Cappucino z kawą Tchibo Exclusive 100% Arabica

    Składniki na biszkopt:

    4 jaja,
    3/4 szkl. cukru,
    1,5 szkl. mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Przygotowanie:

    Jaja ubić z cukrem do białości, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,
    przesiać do masy jajowo-cukrowej i delikatnie wymieszać. Przelać do prostokątnej
    blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20-30 min, na złoty kolor.

    Składniki na masę:

    1 jajo,
    5 żółtek,
    3 serki homogenizowane waniliowe,
    2 łyżki żelatyny,
    1 kostka margaryny,
    2 szkl. mleka w proszku,
    3/4 szkl. cukru

    Pozostałe składniki:

    3 łyżki kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica,
    2 paczki
    okrągłych biszkoptów(twardych)

    Przygotowanie masy:

    Kawę zaparzyć w 1,5 szkl. wody-wystudzić. Jaja ubić z cukrem do białości,
    margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami ubite jaja. Następnie dodać serki,
    mleko w proszku(stale ucierając). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody(nie gorącą! bo masa się zważy).

    Koniec:

    Biszkopt lekko nasączamy kawą, smarujemy połową porcji masy, wykładamy nasączone biszkopty,
    następnie masę i kolejna porcją nasączonych biszkoptów. Dekorujemy polewą

    Ciasto jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to będę pierwsza. Proponuje przepis na AROMATYCZNĄ KAWĘ Z MIODEM
    na 1 filiżankę:
    2 łyżki kawy mielonej Tchibo Exclusive 100% Arabica
    utłuczone nasionka z jednego strączka zielonego kardamonu
    szczypta cynamonu
    goździk
    łyżeczka miodu

    Do tygielka wsypujemy kawę, zalewamy niepełną szklanką wody. Wsypujemy przyprawy i wstawiamy na mały płomień kuchenki. Czekamy aż woda podgrzeje się na tyle by kawa z góry przeniosła się na dół tygielka. Staramy się jej nie zagotować. Dodajemy miód i mieszamy. Przecedzamy przez siteczko. Podajemy samą lub z niewielką ilością mleka.

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. A do kawy MUFFINKI KAKAOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I LIKIEREM

    50 ml likieru kawowego np. Sheridan lub Kahlua
    200 ml mleka
    100 g masła - rozpuszczone
    jajko

    60 g suszonych śliwek grubo pokrojonych
    260 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g cukru
    20 g kakao
    łyżeczka kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica

    Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papilotkami. W dwóch miskach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy zawartość obu misek mieszając energicznie. Ciasto nakładamy w 2/3 wysokości wgłębień. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy.

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie tiramisu, nasączone biszkopty a na górze zamiast kakao posypane kawką;) nic ciekawego, ot klasyka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kawę :) więc chętnie wezmę udział w konkursie :) proponuję takie ciasto (jest pyyyszne!) Ajerkoniakowa bajaderka
    Biszkopt:

    1 szklanka mąki,

    16 g cukru waniliowego,

    1 szklanka cukru,

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

    4 jajka

    Masa:

    upieczony wcześniej biszkopt,

    2 szklanka kwaśnego soku pomarańczowego,

    1 szklanka mocnej kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica z fusami,

    3-4 łyżki kakao,

    bakalie,

    olejek pomarańczowy,

    1 kieliszek spirytusu lub wódki,

    Krem ajerkoniakowy:

    200 ml ajerkoniaku,

    kostka masła,

    36 g cukru waniliowego,

    1/2 litra mleka,

    1 szklanka cukru,

    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,

    2 łyżki mąki pszennej,

    Dodatkowo:

    30 dag okrągłych biszkoptów,

    ulubiona polewa czekoladowa

    Biszkopt: całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. pieczemy w temp 180 stopni ok. 30 minut.
    Masa: upieczony biszkopt kruszymy, dodajemy sok, kawę z fusami, kakao, bakalie, olejek oraz alkohol. Wszystko dokładnie łączymy (można użyć miksera). Sok pomarańczowy i kawę należy dodawać stopniowo by kontrolować gęstość masy (masa ma być naprawdę gęsta!).

    Krem ajerkoniakowy: Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pół szklanki mleka dodać 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Rozmieszać i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń. Cienką strużką wlewać powoli ajerkoniak cały czas mieszając.

    Dno blaszki wykładamy biszkoptami (dobrym pomysłem jest wysmarowanie blaszki masłem i wyłożeniem pergaminem, łatwiej wtedy będzie wyjąć ciasto). Na biszkopty kładziemy masę, krem ajerkoniakowy oraz polewę czekoladową

    OdpowiedzUsuń
  6. Może to banalne, ale ja uwielbiam kawę - po prostu - do picia. Jeśli chcę czuć jej smak (tej konkretnej!), to nie dodaję jej do ciast czy deserów, a przyrządzam rewelacyjny napój kawowy:
    -2/3 szklanki zaparzonej w ekspresie kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
    -niecałe pół szklanki śmietanki do deserów
    -mały kieliszek Orzechówki (wódki o smaku orzechów laskowych)
    -cukier opcjonalnie (choć ja nie używam)

    Kawę zaparzamy i studzimy do całkowitego oziębienia jej. Wtedy jeszcze wkładamy do lodówki,by była mocno zimna (ale nie do zamrażarki!). Dwie duże łyżki z porcji śmietanki wlewamy do kawy. Resztę ubijamy na sztywną pianę. Do napoju dodajemy alkohol (Orzechówkę). Kiedy Kawa jest już bardzo zimna, nakładamy na wierzch równie schłodzoną ubitą śmietankę. Można przyprószyć cynamonem lub startą czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja propozycja: galaretki kawowe :) 3 łyżki żelatyny mieszamy i namaczamy przez 10 minut w 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy do dwóch szklanek świeżo zaparzonej (jeszcze gorącej) mocnej (około 8 łyżek na 2 szklanki) Arabici Tchibo i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec dodajemy puszkę słodzonego mleka kondensowanego, mieszamy, wylewamy do płaskiego naczynia i wsadzamy do lodówki na 4 godziny. Gdy żelatyna zastygnie można pokroić galaretki w zgrabne kosteczki :) smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja proponuję coś, co robię nieczęsto, ale jest to coś, co znika błyskawicznie na wszelkich uroczystościach...

    TORT MAKOWO - KAWOWY

    składniki na ciasto:

    300g maku suchego mielonego
    390ml mleka
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    zapach migdałowy
    masło i bułka tarta do formy

    składniki na krem:

    250g masła
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżka mąki
    3 żółtka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive 100% Arabica
    zapach rumowy

    WYKONANIE:

    ciasto:

    1 Mleko zagotować, dodać mak, wymieszać.Chwilę gotować na bardzo małym ogniu, aż mak napęcznieje. Odstawić do przestudzenia.
    2.Tortownicę o średnicy 24cm, posmarować masłem i posypać bułką tartą.
    3.Żółtka utrzeć z cukrem (można na parze). Następnie dodawać partiami mak. Na koniec dodać pianę i zapach. Ciasto wlać do tortownicy i posypać po wierzchu bułką tartą. Piec około 1 godziny w temperaturze 170°C

    krem:

    1.Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Mąkę rozprowadzić z odrobiną wody i dodać do masy. Całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
    2.Masło utrzeć i dodać do niego ostudzoną masę. Dobrze zmiksować. Dodać kawę przesianą przez sito (by były drobniutkie ziarenka, a nie granulat) i zapach.

    Biszkopt przekroić na pół. Jedną część posmarować połową kremu, przykryć drugą częścią i rozsmarować na niej resztę kremu. Udekorować wedle uznania.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja proponuję pyszny tort

    Tort orzechowo - kawowy

    Ciasto:
    8 jajek
    25 dkg cukru
    25 dkg zmielonych orzechów
    cukier waniliowy
    sok z jednej cytryny
    3 łyzki tartej bułki

    Poncz:
    1/3 szklanki spirytusu
    2/3 szklanki wody
    trochę cukru
    szczypta soli
    aromat rumowy

    Krem:
    budyń waniliowy na 3/4 l wody
    6 łyżek kawy zmielonej Tchibo Exclusive 100% Arabica
    2,5 kostki masła
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki spirytusu

    Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, zmielone orzechy, bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać ją delikatnie z masą. Wlać całość do tortownicy i upiec w temp. 180 - 200 stopni ok. 40 minut.

    Poncz:
    Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

    Krem:
    Ugotować gęsty budyń, ale nie na mleku tylko na wodzie, do której dodano 6 łyżek kawy. Ilość płynu musi być trochę mniejsza niż 3/4 litra.
    Zmiksować masło z cukrem pudrem, powoli dodawać przestudzony budyń. na koniec wlać spirytus.

    Ciasto, po ostudzeniu przekroić na blaty, nasączyć i przełożyć je kremem. Tort udekorować według uznania.

    Smacznego!

    Pozdrawiam, Asza

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto kawowo-jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

    Składniki:

    *60g masła pokrojonego

    *220g (1 szklanka) drobnego cukru

    *2 jajka

    *225g (1 i 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym (mąka zwykła +płaska łyżeczka proszku do pieczenia)

    *35g (1/3 szklanki) kakao

    *2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (Tchibo Arabica)

    *1 łyżeczka sody

    *250ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego

    *około 200g porzeczek czerwonych



    Składniki na glazurę kawową:

    *1 i 1/2 szklanki (240g) cukru pudru

    *1 łyżeczka miękkiego masła

    *ok 2 łyżek mleka

    *3 łyżeczki kawy w granulkach (tchibo arabica)



    Wykonanie:

    Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C. Natłuścić foremkę 21 cm - ja piekłam w keksówce. Wymieszać wszystkie składniki mikserem na niskich obrotach do momentu aż się połączą. Zwiększyć prędkość i ubić aż mikstura zmieni kolor. Dorzucić czerwone porzeczki. Wymieszać łyżką.

    Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut. Pozostawić na kilka minut w foremce, po czym wyjąć i ostudzić na kratce.

    Składniki na glazurę podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsta masa o konsystencji smarowidła. Natychmiast posmarować zimne ciasto.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepraszam za drukarskiego chochlika, proszę o pierwszego komentarza usunięcie bo rozpoczynam nowe przedsięwzięcie :).
    Maciej Kuroń Świętej Pamięci gdy go wspominam łza się w oku kręci .Charakterystyczny jeans i życzliwość dla ludzi On zawsze pozytywne emocje budził .Pełnymi garściami z jego przepisów brałam a niedawno do mrożonej kawy się zabrałam.
    Zawsze za zawodowe podejście do kuchni go wielbiłam a przepis na mrożoną kawę poniżej umieściłam :
    -100 ml świeżo zaparzonej i schłodzonej kawy Tchibo
    -70 ml pełnotłustego mleka
    -1 gałka lodów waniliowych
    -1 łyżka bitej śmietany
    Kawę wlewamy do wysokiej szklanki ,mieszamy z mlekiem ,dodajemy lody na wierzch kładziemy bitą śmietanę.

    pozdrawiam
    wara44@onet.pl
    ADA

    OdpowiedzUsuń
  12. Kawa z kardamonem

    Składniki:

    *4 szklanki wody (900 ml - 1l),

    *3 łyżki mielonej kawy Tchibo Arabica,

    *1 łyżeczka mielonego kardamonu ,

    *pół łyżeczki szafranu,

    *2 łyżki wody różanej

    Wykonanie:

    Zagotować wodę. Dodać kawę, kardamon i szafran. Gotować przez 3 minuty. Przecedzić do dzbanka. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną. Podawać w filiżankach ze smacznym dodatkiem, na przykład z rogalikiem.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wafelki kawowe

    Składniki:

    paczka wafli
    1 kostka margaryny lub masła
    3/4 szklanki cukru
    14 łyżek wody (tj.pół szklanki)
    3 łyżki kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
    mleko w proszku (niebieskie)

    Wodę (pół szklanki) zagotować i zaparzyć kawę.
    Wywar z kawy, margarynę i cukier zagotować i ostudzić.
    Jak wystygnie mieszając dosypywać mleko w proszku do uzyskania odpowiedniej gęstości.
    Przełożyć wafle, odczekać aż się zlepią i zajadać ze smakiem:)

    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnimi czasy przechodząc się tędy i owędy, moim oczom ukazał się piękny widok słój kawy Tchibo (czyt. Cibo :D) Arabica. Na myśl przyszło mi pachnący tradycyjny wiejski placek na niedzielne popołudnie, pieczone przez moją babcię. Już czułem woń wyrastającego ciasta (ale nie zakalca), a ta woń przenikała moje wszelakie zmysły (począwszy od węchu a zakończywszy na smaku). Wyciągnąłem stary przedwojenny notesik babci (zwany potocznie „kapownik z przepisami”). Będąc w sklepie i zatrzymawszy się pomiędzy półkami, postawiwszy przed sobą potężny słój Tchibo Arabica, zacząłem szukać receptury z babci „kapownika”. Zakupiwszy potrzebne składniki wróciłem do domu aby przygotować pyszne ciasto. A przepis brzmiał tak:
    Tort półkruchy z kajmakiem kawowym

    Ciasto:

    - 30 dkg mąki;
    - 10 dkg tłuszczu;
    - 1 jajko;
    - 1 żółtko surowe;
    - 10 dkg cukru pudru;
    - ½ paczki proszku do pieczenia;
    - 2-3 łyżki śmietany lub kefiru;
    - wanilia;
    - 2 dkg margaryny do formy;
    - 25 dkg dżemu morelowego do przekładania.

    Kaimak kawowy:

    - ½ l mleka lub śmietanki;
    - 40 dkg cukru;
    - 5-10 dkg masła lub margaryny;
    - 2 dkg kawy Tchibo Arabica.

    Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, surowe żółtko, dodać śmietanę, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować w formę koła na grubość 1cm, ułożyć na blasze posmarowanej masłem, wyrównać brzegi palcami, nakłuć, wstawić do gorącego piekarnika upiec na złoty kolor.

    Przyrządzić kaimak kawowy :

    Mleko z cukrem gotować w obszernym naczyniu na silnym ogniu tak długo aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania stale mieszać, gdyż masa łatwo się przypala. Dodać 1/8 litra mocnego naparu kawy i dalej mieszać. Zrobić próbę: jeżeli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kaimak jest gotowy. Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem. Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany należy dodać zmiękczone masło i jeszcze chwilę ucierać. Kaimak należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby szybko nie zgęstniał.

    Zimne krążki przekładać na przemian dżemem morelowym i kajmakiem kawowym. Wierzch i boki pokryć również kajmakiem. 1 łyżkę kajmaku rozetrzeć z łyżka masła lub margaryny i dookoła tortu wycisnąć z woreczka pergaminowego masę, ozdabiając brzegi ciasta.

    Życzę smacznego,
    wszystkiego dobrego,
    kucharza życzliwego,
    i smaku staropolskiego.

    Chciałem podejść do tematu żartobliwie i opowiedzieć o swoim przepisie, mam nadzieję że nikogo nie obraziłem tylko wywołałem uśmiech na twarzy.

    Pozdrawiam,

    Mejor Aqui.

    P.S.
    Mi za pierwszym razem ciasto nie wyszło więc się nie martwcie że coś wam też nie wyjdzie. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Często mamie robiłam "cukierki kawowe z wiórkami kokosowymi"

    Składniki:
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive 100% Arabica
    100g wiórków kokosowych
    100g cukru
    100g miodu
    75g zimnego masła
    odrobina oleju (do wysmarowania foremki)

    Masło pokroić na kosteczki i wstawić do lodówki.
    Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody.
    Cukier skarmelizować na jasnobrązowy kolor i dodać miód, następnie ściągnąć z ognia, nie przestając mieszać dodawać stopniowo masło. Powstanie gęsta masa.
    Wymieszać z kawą i wiórkami kokosowymi.

    Masę przełożyć do foremki(keksówka 25x7 cm)wysmarowanej wcześniej olejem. Następnie wtawić do lodówki by masa zastygła. Pokroić w kostki 2x3 cm.

    Pozdrawiam :)
    Jusstynka57@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Renata...
    Ja zaproponuję przepis na pyszny "Likier "
    Składniki:
    150 ml wódki dobrego gatunku
    puszka mleka skondensowanego(bez cukru)
    niepełna szklanka cukru
    czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Tchibo
    troszkę ciepłej wody , aby rozpuścić kawę

    1.Do garnuszka wlać kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody
    2.Wsypać niepełną szklankę cukru
    3.Następnie wlać puszkę mleka
    4. Garnuszek z zawartością postawić na gazie i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia wszystkich składników
    5.Rozpuszczone składniki zdjąć z gazu
    6.Do wystudzonej mieszaniny wlać 150 ml wódki

    Polecam ten likier .Jest naprawdę bardzo dobry.
    Pozdrawiam....

    fem@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam!

    Mam na imię Agnieszka i przesyłam swój przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, a krem dosłownie rozpływa się w ustach :) Mój mail: dang.21@tlen.pl

    "Tarta z kawowym kremem i czapką bezowo-migdałową"

    Składniki na ciasto:
    25 dag mąki
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag masła
    1 jajko
    aromat migdałowy

    Składniki na krem:
    20 dag masła
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 żółtka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    350 ml mleka
    2 łyżki Amaretto
    1 kopiasta łyżka kawy Tchibo Arabica
    pół szklanki wody


    Składniki na bezę:
    5 białek
    10 dag płatków migdałowych
    3 łyżki cukru pudru

    Przygotowanie:

    Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy i wałkujemy na kształt
    koła. Okrągłą blachę smarujemy masłe, obsupujemy bułką tartą i
    wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na
    30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy zimne ciasto.
    Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto się zarumieni.

    Krem: Kawę Tchibo Arabica zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.
    Na mleku gotujemy budyń bez dodatku cukru i odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku. Wlewamy napar z
    kawy i Amaretto oraz dodajemy budyń - dokładnie miksujemy na gładką
    masę.

    Beza: Białka ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru
    pudru. Do sztywnej piany wsypujemy migdały i delikatnie mieszamy. Na
    blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg wielkości
    okrągłej blachy. Wykładamy pianę na blachę i wysuszamy ją w
    piekarniku (120 stopni C przez ok. 45 minut). Nie wyjmujemy jej od razu z
    piekarnika, ale zostawiamy aż sama ostygnie. Ja bezę robiłam wieczorem i
    zostawiłam ją na całą noc.


    Spód ciasta napełniamy kremem, przykrywamy bezową czapką i wkładamy na
    kilka godzin do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh ile wspaniałych przepisów na pyszności kawowę, ale ja powiem tak kawa jest do picia i basta... Niedługo nadejdą ciepłe i upalne dni, więc na pewno zbawienna będzie kawa mrożona
    Składniki do przygotowania to:
    2 filiżanki mocnej kawy z zastosowaniem Tchibo Arabica 100%
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    pół szklanki mleka
    bita śmietana, może być kupiona choć najlepsza jest przygotowana samodzielnie
    Przygotowanie:
    Czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku, następnie mieszamy z kawą. Po dobrym schłodzeniu rozlewamy w szklanki, na wierzch kładziemy dużąąą porcję bitej śmietany i posypujemy startą czekoladą dla pięknego efektu.

    maleslonko2@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Bezowy torcik (8 sztuk)
    Składniki:
    4 białka
    1 łyżka soku z cytryny
    125 g cukru
    110 g cukru pudru
    1 łyżka skrobi
    50 dag czekolady kawowej
    1 opakowanie śmietan fixu
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej Tchibo Arabica
    400 ml śmietany
    ziarna mokki do dekoracji

    Wykonanie:

    1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C (90 stopni z termo obiegiem).
    2. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny. Dodawać cukier, ubijać dalej, aż piana będzie sztywna
    3. Przesiać 100g cukru pudru i skrobię. Wymieszać.
    4. Masę bezową przełożyć do szprycy z otworem w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na blachę 8 kółek o średnicy 7 cm, środki wypełnić masą bezową.
    5. Bezy suszyć ok. 90 minut. Zdjąć z blachy i ostudzić
    6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować brzeg torcików bezowych.
    7. 10g cukru pudru wymieszać ze śmietan fixem. Do śmietany dodać napar z kawy Tchibo Arabica.
    8. Ubić ją na sztywno dosypując cukier puder ze śmietan fixem.
    9. Śmietaną napełnić szprycę i wycisnąć gwiazdki pośrodku bezowego spodu. Udekorować ziarnami mokki.

    Smacznego :))

    OdpowiedzUsuń
  20. KAWOSZ

    składniki:

    ciasto:
    * 8 jajek
    * 1 szklanka cukru
    * 1 szklanka mąki tortowej
    * 2 łyżki kakao ciemnego
    * 2 łyżki kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
    * 1 mały proszek do pieczenia

    krem:
    * 3 szklanki mleka
    * 1 kostka margaryny 250g
    * 1 szklanka mąki tortowej
    * 1 cukier waniliowy
    * 3/4 szklanki cukru


    wykonanie:

    z podanych składników upiec biszkopt.
    białka ubić na sztywno , powoli dosypując cukier następnie wrzucać po jednym żółtku, kolejno dodać przesiane kakao i kawę Tchibo Exclusive 100% Arabica -połączyć i następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać . Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i piec 35-40 minut w temp. 170 *C (do tzw, suchego patyczka)

    wykonanie kremu:

    2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie pozostałe mleko połączyc z mąKą tak jak budyn i wlac do gotującego mleka,energicznie mieszać i zagotować, pozostawić do wystudzenia
    Kiedy krem całkowicie wystygnie utrzeć z margaryną na jednolitą masę.


    wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem, można zostawić 2 łyżki kremu do wysmarowania wierzchu i na to zetrzeć czekoladę.
    ciasto wygląda bardzo efektownie i wyśmienicie smakuje.
    połączenie biszkoptu z kawą jest nieziemsko pyszne,ciasto jest lekkie i wilgotne a krem jest bardzo puszysty i rozpływający się w ustach, całość stwarza niepowtarzalny smak.

    SMACZNEGO

    Pozdrawiam angelikasp@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. KAWOSZ

    składniki:

    ciasto:
    * 8 jajek
    * 1 szklanka cukru
    * 1 szklanka mąki tortowej
    * 2 łyżki kakao ciemnego
    * 2 łyżki kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
    * 1 mały proszek do pieczenia

    krem:
    * 3 szklanki mleka
    * 1 kostka margaryny 250g
    * 1 szklanka mąki tortowej
    * 1 cukier waniliowy
    * 3/4 szklanki cukru


    wykonanie:

    z podanych składników upiec biszkopt.
    białka ubić na sztywno , powoli dosypując cukier następnie wrzucać po jednym żółtku, kolejno dodać przesiane kakao i kawę Tchibo Exclusive 100% Arabica -połączyć i następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać . Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i piec 35-40 minut w temp. 170 *C (do tzw, suchego patyczka)

    wykonanie kremu:

    2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie pozostałe mleko połączyc z mąKą tak jak budyn i wlac do gotującego mleka,energicznie mieszać i zagotować, pozostawić do wystudzenia
    Kiedy krem całkowicie wystygnie utrzeć z margaryną na jednolitą masę.


    wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem, można zostawić 2 łyżki kremu do wysmarowania wierzchu i na to zetrzeć czekoladę.
    ciasto wygląda bardzo efektownie i wyśmienicie smakuje.
    połączenie biszkoptu z kawą jest nieziemsko pyszne,ciasto jest lekkie i wilgotne a krem jest bardzo puszysty i rozpływający się w ustach, całość stwarza niepowtarzalny smak.

    SMACZNEGO

    pozdrawiam angelikasp@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja propozycja to:
    Bailamisu czyli tiramisu z Baileys

    250 g serka śmietankowego typu Mascarpone (lub nawet serka homo)
    2 żółtka
    200 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    podłużne biszkopty
    duży kieliszek Baileys
    filiżanka kawy
    tarta gorzka czekolada

    Żółtka ubić z połową cukru, postawić na misce z wrzątkiem i ubijać, aż do uzyskania gęstego białego kremu. Połączyć z serkiem. Ubić śmietanę z resztą cukru i połączyć z serem.
    Biszkopty maczać w ostudzonej kawie połączonej z Baileys i układać w formie. Przykryć warstwą masy serowej. Położyć kolejną warstwę maczanych biszkoptów i sera. Po wierzchu posypać tartą czekoladą np przez wycięty z papieru szablon. Porządnie schłodzić. Po zastygnięciu wyciągnąć z formy i obłożyć dookoła biszkoptami.

    OdpowiedzUsuń
  23. Deser kawowy
    kawa Arabica – 2 łyżki
    mąka tortowa, cukier, masło (po 150 g)
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    jaja – 3 sztuki
    cukier waniliowy
    mleko i kakao (po 1 łyżce)
    polewa czekoladowa

    Krem:
    3 łyżki rozpuszczalnej kawy
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    350 ml śmietany kremówki
    Opis i przyrządzanie
    Utrzeć cukier z jajami, cukrem waniliowym. Dodać mleko. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao.

    Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    Na krem ubić na parze jajko z połową cukru, zestawić, dodać pozostały cukier i kawę, połączyć z ubitą śmietanką.

    Posmarować kremem ostudzone ciasto, udekorować piegami z polewy czekoladowej.
    A_ rabica jest gwarancją udanej zabawy
    R _ adość przynosi ten rodzaj kawy
    A _ ch! Cudowny smak.
    B _ ogaty aromat! Wołam: „Tak! Tak!”
    I _ dealna, budzi mnie do życia
    C _ udowna,zawsze gotowa do użycia
    A _ ch! Sprawia, że życie jest lepsze

    I _ dealna, w trudnych chwilach zawsze wesprze
    D _ zięki Arabice pozytywne wrażenia
    E_ mocje, spełnione marzenia
    A _ ch! Ta niezwykła atmosfera
    L _ ekkość sprawiająca, że człowiek siły nabiera
    N _ iesamowita radość
    A_ch! Cudownego rozpłynięcia się zadość!

    K _ awa Arabica pozwala się zrelaksować
    U_ walnia od stresu, tak mogę leniuchować.
    S_mak, niezapomniane chwile!
    Z Arabicą czas mija mile.
    A_ ch! Mógłbym pić ją tak bez końca
    C_ iągle, od wschodu do zachodu słońca
    A

    makaronowy.klen@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak kawa to dla mnie obowiązkowo Tiramisu:)

    składniki na 2 solidne porcje:
    250 g mascarpone
    4 żółtka
    50 g cukru pudru
    kawa espresso lub bardzo mocna kawa rozpuszczalna (np. Tcxhibo
    Arabica)( ok. 1 szklanki)
    50 ml amaretto
    biszkopty lasy fingers

    Żółtka oddzielic od białek. Białka spożytkować lub zamrozić, a zółtka ubijać z cukrem pudrem do białości (ja ubijam ok. 8 - 10 minut). Stopniowo dodawać mascarpone i miksować.

    Do lekko ciepłej kawy wlać amaretto. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć pojedyńczą warstwę w formie lub kieliszkach (pucharkach). Na to wyłożyć połowę kremu, warstwę biszkoptów moczonych w kawie i resztę kremu. Wstawić na min. 4 godz (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao (nie żałować).

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis na muffiny, które powstały podczas kolejnego mamowo - synkowego szaleństwa w kuchni:). Pomysł własny.

    Muffiny kawowo - czekoladowe z malinami
    Składniki na 16 sztuk:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki cukru brązowego
    2 łyzeczki cukru waniliowego
    1 czubata łyżka kakao
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Tchibo Arabica)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 tabliczka posiekanej, gorzkiej czekolady
    2 większe lub 3 mniejsze jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
    mrożone maliny

    W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartosć obu naczyń. Formę do muffin wyłożyć papilotkami.
    Nałożyć ciasto do 2/3 - 3/4 wysokości. W środek każdej wcisnąć mrożone maliny (1-2 sztuki). Piec 20 minut w 180 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  26. Piernik kawowy - ciasto mojego dzieciństwa. Delikatny, puszysty, cięzko sie od niego oderwać:)

    Piernik kawowy
    Składniki:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny
    1 szklanka miodu
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 szklanka gorącej, mocnej kawy
    1 opakowanie przeprawy do piernika
    3 łyzeczki sody

    Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Nadal ucierając, cienkim strumieniem wlewamy miód, kawę (przecedzoną),
    wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz wlewamy tłuszcz. Ciasto powinno być puszyste i miękkie. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i
    dodajemy do ciasta, delikatnie mieszajac łyżką. Gotowe ciasto wlewamy na blachę (25x40cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. pieczemy w 200 stopniach przez ok. 40 minut. Gdy ciasto zaczyna
    odchodzić od brzegów formy - jest upieczone. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy na deseczkę. Wierzch lukrujemy lub polewamy polewą. Piernik można przełożyć powidłami.

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń