.

.

niedziela, 28 sierpnia 2011

Udziec kurczaka z grilla wg Aleex





Dzisiejsza niedziela jest taka, jakby wcale nie była wolna. Jak zwykle jestem w ciągłym biegu. Wczesna pobudka, obiad dla rodziny, szybkie zakupy z Gwiazdeczką, pieczenie ciasta i praca. Tak wiem, że niedziela to dzień odpoczynku, ale na razie nie mam na niego czasu.
Znalazłam go jednak odrobinę, by przygotować na obiad grillowany udziec z kurczaka. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne. Aromatyczne, pachnące zioła sprawiły, że mięso rozpływało się w ustach. Było świetne z młodymi ziemniakami i mizerią. Polecam.


Składniki:

• 4 udźce z kurczaka
• oliwa
• przyprawy: sól, papryka słodka, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

1. Udźce umyć, wyfiletować (pozbawić kości).



2. Kawałki mięsa przełożyć do miseczki, skropić oliwą, przyprawić ziołami. Odstawić na kilka godzin.





3. Rozgrzać ruszt w piekarniku. Kłaść mięso na grill.



4. Piec z każdej strony około 8 – 10 minut w 220 stopniach C do zrumienienia.



5. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Witam serdecznie .Czy 8-10 minut napewno wystarczy dla surowego mięska?Obawiam się ,ze będzie surowy w środku.Pozdrwiam .Lilia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi ochoty tym daniem.. a ja w pracy i do obiadu daleko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie:) Aga a jak piekłaś tzn z opcją grill czy grill+termoobieg? Jutro mam zamiar zrobić:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lillo - 2x 8-10 minut (pieczemy z dwóch stron)to daje 16 - 20 minut w wysokiej temperaturze. Dla mięsa drobiowego w formie raczej płaskiego kawałka wystarczy w zupełności. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilonko - piekłam z opcją gril z separatorem (czyli funkcją podziału piekarnika na połowę), w górnej połówce. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Aguś mięsko już w lodówce czeka na finał:)) Nie mam separatora ale jakoś sobie poradzę:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Było przepysznie:) Serdeczne dzięki za wspaniały przepis do którego z pewnością będę wracała:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń