piątek, 8 stycznia 2010
Deser truskawkowy z mrożonych owoców wg Aleex
Czy tak jak ja macie czasami nieodpartą ochotę na owoce? Wiem, wiem, jest zima. Na sklepowych półkach mnóstwo egzotyki. Cieszą oczy mandarynki i pomarańcze z błyszczącą skórką, soczyste ananasy rozkładają swe pióropusze, a banany smakują właśnie teraz znakomicie. Lady uginają się pod ciężarem owoców z różnych zakątków świata. Istny róg obfitości. A ja… lubię truskawki. I co z tego, że jest zima? Że truskawki można kupić wyłącznie z importu i to takie, których smak nie ma nic wspólnego z prawdziwym smakiem polskich owoców? W takich chwilach, kiedy dopada mnie tęsknota za latem oraz cudownym aromatem pysznych czerwonych jagód, otwieram drzwi zamrażarki. Mam wówczas przed sobą bogactwo natury zamknięte w okowach lodu. Na wyciągnięcie ręki…
Zapraszam Was na truskawkowy deser. Na przekór zimie. Zrobicie go w ciągu kilku minut i już po chwili będziecie mogli delektować się wspaniałym smakiem. Wyobrażam sobie Wasze miny, kiedy łyżeczka z galaretką, truskawkami i kleksem bitej śmietany trafi już do Waszych ust. Jestem pewna, że wyjątkową słodycz tego smakołyku zapamiętacie na zawsze…
Składniki:
mrożone truskawki
w zależności od ilości truskawek: 1-2 galaretki truskawkowe
cukier
bita śmietana w sprayu
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem, rozpuścić w niej galaretki. Ja na 2 galaretki dodaję 1/4 szklanki cukru.
Truskawki wyjąć z zamrażalnika, opłukać pod zimną wodą, przełożyć do miski. Zalać gorącą galaretką. Deser zastyga błyskawicznie!
Nakładać porcje do salaterek lub pucharków. Ozdobić kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyśmienite !!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJuż nie raz korzystałam z tego przepisu:) rewelacja, dzięki Aleex:)))
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni to też ulubiony deser. No i robi się go naprawdę w kilka minut.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty a przede wszystkim szybki sposób na deser -wykorzystałam do niedzielnego obiadu .Wielokrotnie robiłam truskawki w galaretce ale nie wpadłam na taki sposób
OdpowiedzUsuńJa też często do niego wracam. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy nie trzeba rozmrozić tych truskawek chociaż trochę,nie będą zamarznięte w galaretce???
OdpowiedzUsuńJeśli włożysz zamrożone truskawki do gorącej (!) galaretki, rozmrożą się natychmiast. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń