.

.

środa, 13 stycznia 2010

Pomidorowa wg Aleex




Nie ma to jak talerz gorącej zupy w mroźny dzień. Dzisiaj zapraszam Was na pomidorową. Przygotowuję ją w nietypowy sposób. Staram się, aby zawsze smakowała tak jak latem. Wprawdzie na rynku nie ma teraz pachnących, nagrzanych słońcem pomidorów, ale na szczęście zrobiłam odpowiednie zapasy. Każdego roku pod koniec sezonu kupuję pomidory i w całości je zamrażam. Cała szuflada zamrażarki jest wypełniona twardymi jak kamień, czerwonymi kulami, w których skrywa się smak i aromat lata. Wystarczy potem włożyć go do garnka…

Składniki:

Na wywar:
2 marchewki
1 pietruszka z natką
kawałek selera lub 2 liście selera
1 średnia cebula
1 mały por
kostka rosołowa drobiowa
korpus kurczaka
wegeta
woda

Pomidory:
2 kg pomidorów
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wody

Ponadto:
3 łyżki śmietany 18 %
szczypta soli
2-3 łyżki mąki krupczatki

Sposób przygotowania:

1.Mięso opłukać, warzywa oczyścić, umyć. Produkty na wywar włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową, zagotować.

2.Po zagotowaniu zebrać szumowiny, doprawić wywar wegetą, gotować na małym ogniu ok. godziny.

3.W tym czasie umyć pomidory, pokroić na cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wtedy dodać masło i cukier. Gotować ok. 40 minut.

4.Po tym czasie pomidory zmiksować, zostawić, aby przestygły.

5.Kiedy pomidory lekko przestygną, przetrzeć je przez gęste sito.

6.Przecier dodać do przecedzonego wywaru.

7.Następnie w miseczce rozmieszać śmietanę, dodać szczyptę soli i mąkę. Wlać 3-4 łyżki wywaru z pomidorami, aby zahartować śmietanę.

8.Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlać śmietanę z mąką, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.

9.Podawać zupę z makaronem lub ryżem. Jest pyszna.
Wprawdzie szybciej można ją zrobić z gotowego przecieru lub koncentratu, ale w sezonie pomidorowym świetnie smakuje ze świeżymi owocami. Polecam.



Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Brawo Aleex!!! Bardzo mi sie podoba i bede zagladac:))) Powodzenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie bardzo ze znalazlam ta Twoja strone.bede tu teraz czesto zagladac-wspaniale przepisy-cos niesamowitego-pozdrawiam Marzena:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni. Zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  4. Aleex Twoje przepisy są niesamowite!!!!
    Pozdrawiam, Adriana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  5. Dziekuje
    za pysznosci (zupka pomidorowa palce lizac)

    OdpowiedzUsuń