środa, 13 stycznia 2010
Pomidorowa wg Aleex
Nie ma to jak talerz gorącej zupy w mroźny dzień. Dzisiaj zapraszam Was na pomidorową. Przygotowuję ją w nietypowy sposób. Staram się, aby zawsze smakowała tak jak latem. Wprawdzie na rynku nie ma teraz pachnących, nagrzanych słońcem pomidorów, ale na szczęście zrobiłam odpowiednie zapasy. Każdego roku pod koniec sezonu kupuję pomidory i w całości je zamrażam. Cała szuflada zamrażarki jest wypełniona twardymi jak kamień, czerwonymi kulami, w których skrywa się smak i aromat lata. Wystarczy potem włożyć go do garnka…
Składniki:
Na wywar:
2 marchewki
1 pietruszka z natką
kawałek selera lub 2 liście selera
1 średnia cebula
1 mały por
kostka rosołowa drobiowa
korpus kurczaka
wegeta
woda
Pomidory:
2 kg pomidorów
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wody
Ponadto:
3 łyżki śmietany 18 %
szczypta soli
2-3 łyżki mąki krupczatki
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, warzywa oczyścić, umyć. Produkty na wywar włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową, zagotować.
2.Po zagotowaniu zebrać szumowiny, doprawić wywar wegetą, gotować na małym ogniu ok. godziny.
3.W tym czasie umyć pomidory, pokroić na cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wtedy dodać masło i cukier. Gotować ok. 40 minut.
4.Po tym czasie pomidory zmiksować, zostawić, aby przestygły.
5.Kiedy pomidory lekko przestygną, przetrzeć je przez gęste sito.
6.Przecier dodać do przecedzonego wywaru.
7.Następnie w miseczce rozmieszać śmietanę, dodać szczyptę soli i mąkę. Wlać 3-4 łyżki wywaru z pomidorami, aby zahartować śmietanę.
8.Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlać śmietanę z mąką, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.
9.Podawać zupę z makaronem lub ryżem. Jest pyszna.
Wprawdzie szybciej można ją zrobić z gotowego przecieru lub koncentratu, ale w sezonie pomidorowym świetnie smakuje ze świeżymi owocami. Polecam.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brawo Aleex!!! Bardzo mi sie podoba i bede zagladac:))) Powodzenia!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i zapraszam :)))
OdpowiedzUsuńpolecam pychotka
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo ze znalazlam ta Twoja strone.bede tu teraz czesto zagladac-wspaniale przepisy-cos niesamowitego-pozdrawiam Marzena:)
OdpowiedzUsuńWitaj w mojej kuchni. Zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńAleex Twoje przepisy są niesamowite!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Adriana
Dziękuję, zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńDziekuje
OdpowiedzUsuńza pysznosci (zupka pomidorowa palce lizac)