.

.

niedziela, 31 stycznia 2010

Kieszeń schabowa z pieczarkami wg Aleex



Uwielbiam niedzielne poranki. Czas leniwie popycha wskazówki zegara. Słyszę budzik, ale jego głos nie podrywa mnie z łóżka. Mogę przeciągnąć się spokojnie i poleżeć. Wstaję po chwili, bo nawet jeśli mam okazję, to nie umiem długo leżeć w pościeli. Ostatni raz wylegiwałam się, kiedy byłam nastolatką. A więc wstaję, chłonę ciszę domu, ponieważ moi bliscy śpią. Szum wody w czajniku, zapach świeżo zaparzonej lavazzy, ciche rozmowy w Radiu Zet – cudowny początek dnia. Mam nadzieję, że dla Was także będzie udany…
Dziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Kieszeń schabowa, to płat mięsa nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Spodoba Wam się jego smak, zobaczcie sami…


Składniki (na 4 porcje):

4 grubsze kotlety schabowe bez kości
40 dag pieczarek
1 średnia cebula
oliwa
sól, pieprz

Na ciasto:

1 jajko
1 szklanka mleka
mąka pszenna
sól

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, umyć, posiekać lub zmielić w blenerze (patrz przepis na jajka z pieczarkami). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pieczarki.
2. Posiekać cebulkę bardzo drobno (również można wykorzystać do tego blender) i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Odsączyć na sitku. Ostudzić.
3. Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa. Ja wkładam każdą porcję do worka foliowego i rozbijam. Dzięki temu meble nie są zachlapane, a mięso mniej się kaleczy.
4. Rozbity kotlet oprószyć solą i pieprzem. Na każdy rozłożyć porcję pieczarek tak, aby po złożeniu można było przyklepać tłuczkiem brzegi (patrz zdjęcia).



5. Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników: jajko rozmieszać trzepaczką z mlekiem, dodawać partiami mąkę. Ciasto musi być lejące, ale powinno być dość gęste, gęściejsze niż na zwykłe naleśniki. Jeśli zanurzymy w nim kieszeń z pieczarkami, po wyjęciu powinna być dokładnie oblepiona ciastem.
6. Na patelni rozgrzać oliwę. Każdy kotlet zanurzać w cieście naleśnikowym, kłaść na tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 – 20 minut. W tym czasie ugotować ziemniaki, przygotować inne dodatki.



7. Kieszenie schabowe podawać z ulubionymi dodatkami. Smakują wyśmienicie.

Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Podoba mi się przepis :) ale mam pytanie:) W sposobie przygotowania w punkcie 1 na końcu jest żeby dodać jajka - jakie jajka? czy to błąd w przepisie- zamiast pieczarek ??;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że powinno się dodać pieczarki. Chyba zasugerowałam się wcześniejszą notatką o jajkach faszerowanych. Już poprawiam pomyłkę. Pozdrawiam i dziękuję za uwagę, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Super! Super! Zrobiłam dla gości i zjedli wszystko. Bardzo smakowało. Asia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Mam tylko dwa pytania: czy mogę zrobić kotlety dziś, a jutro je zapiec w piekarniku? I czy mogą one w naczyniu żaroodpornym leżeć jedno na drugim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, spokojnie możesz je przygotować dzień wcześniej i poukładać wszystkie w naczyniu. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  5. Witam
    Czy do naczynia żaroodpornego coś trzeba wlewać (olej, wodę) czy bez niczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do naczynia z usmażonymi kieszeniami nie wlewamy już niczego. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Ok dzięki jutro będziemy robili

      Usuń
  6. Witam
    Czy do naczynia żaroodpornego coś trzeba wlewać (olej, wodę) czy bez niczego?

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha kieszonki schabowe w życiu nie jadłam lepszych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz racje,ale ja bym dodała trochę chilli:)

      Usuń
  8. bardzo pyszne kieszonki schabowe lepszych w życiu nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. normalnie pyszne kocham te danie

    OdpowiedzUsuń