.

.

poniedziałek, 1 lutego 2010

Rogaliki z białego sera wg Aleex





Zaczął się kolejny miesiąc nowego roku, który spędzamy razem. Cieszę się, że podobają się Wam moje przepisy. Miło mi, że okazujecie to, zaglądając coraz częściej do mojej kuchni. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne rogaliki z białego sera. Robi się je dosłownie kilka chwil, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Przepis wydaje się banalny, no bo cóż może wyjść z połączenia sera, masła i mąki? Okazuje się, że otrzymamy rewelacyjne rogaliki, kruchutkie, przypominające nieco ciasto francuskie, z pysznym nadzieniem. Składniki może z łatwością połączyć nawet dziecko, a więc warto zaprosić nasze Maleństwa do kuchni. Wyobraźcie sobie, jak uroczo będą wyglądać Wasze dzieci z noskami oprószonymi mąką i rączkami oblepionymi ciastem. Dla młodych kucharzy wspólne pieczenie rogalików będzie niezapomnianą przygodą, a ich smak będą pamiętać przez całe życie. Wiem to z własnego doświadczenia: ja piekłam te rogaliki z babcią, moje dzieci do tej pory chętnie je robią ze mną. Mam nadzieję, że przekażą ten przepis także swoim dzieciom. Za jakiś czas. I o to przecież chodzi. A więc do dzieła.

Składniki:

25 dkg mąki
25 dkg masła (można zastąpić je margaryną)
25 dkg białego sera trzykrotnie mielonego
cukier
dowolna gęsta marmolada - ja daję wiśnie z konfitury (zbyt rzadki dżem może wypłynąć)
Oczywiście ilość składników można podwoić w miarę potrzeby i apetytu.

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, margaryny i sera zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce ok. 1 godziny.
Następnie rozwałkować i wycinać małe trójkąty.
2. Kłaść na nie odrobinę konfitury i zwijać, formując rogaliki.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać na gorąco cukrem pudrem (waniliowym).



Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Superowe, łatwiutkie i co najważniejsze przepyszne. Będę wracać do nich często. Ania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za skorzystanie z przepisu. Miło mi, że smakowały. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj bede je robić ale z podwójnej porcji gdyż apetyt moich rodzicow siostry i chłopaka jest duży a nie chciałabym żeby zabrakło zrobie z nadzieniem z nutelli i powidlami sliwkowymi bo mam takie fajne gęste mam nadzieje ze wyjdą;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno ja też skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę warto. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie jestem w trakcie pieczenie rogalików. Wyglądają świetnie i pewnie tak też smakują. Już się nie mogę doczekać:) Bardzo fajny przepis. Mam nadzieję że będę często do niego wracać. Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile czasu piec ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec na złoty kolor - zależy od piekarnika, może być 15 - 20 minut. Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  8. witam, jestem w trakcie robienia ciasta na rogaliki i mam pytanie nie potrzeba jajek do tego ciasta?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajek nie dodajemy. W składnikach nie ma żadnego błędu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Zrobiłam wczoraj. Są bardzo dobre. Nie mogłam uwierzyć, że z tych trzech składników no i marmolada wyjdzie takie pyszne małe ciasteczko. Nie potrzebowałam nawet cukru po upieczeniu.Napewno zagoszczą u mnie częsciej.Droga Aleex, niedawno trafiłam na Pani blog i bardzo mi się tu podoba. Gratuluję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni :) Rozgość się proszę. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))

      Usuń
  10. wspaniałe, przepyszne, ja zrobiłam z bananami, bomba!!!
    OLA

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam pół rogalików z dżemem, pół z jabłkiem i cynamonem i te z jabłkiem duzo bardziej nam smakowały!Niedoczytałam też przepisu i dodałam z rozmachu jajko do ciasta i bardzo dobre wyszły

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam.Wyśmienicie kruchutkie,nawet te dwa,które dotrwały do rana:)
    Zięć zachwycony,zamówił kolejne z nutellą
    marzanna

    OdpowiedzUsuń
  13. Do tej pory piekłem kruche rogaliki a dzisiaj zdecydowałem się na twój przepis. Wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Robię je od lat-zawsze na Nowy Rok bo zawijam suszone śliwki z wigilijnego kompotu i lukruję. Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ciasta nie trzeba słodzić?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Rogaliki bardzo pyszne, tylko czy piec jest z termoobiegiem czy bez? Proszę o wskazówki dotyczące pieczenia. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń