poniedziałek, 1 lutego 2010
Rogaliki z białego sera wg Aleex
Zaczął się kolejny miesiąc nowego roku, który spędzamy razem. Cieszę się, że podobają się Wam moje przepisy. Miło mi, że okazujecie to, zaglądając coraz częściej do mojej kuchni. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne rogaliki z białego sera. Robi się je dosłownie kilka chwil, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Przepis wydaje się banalny, no bo cóż może wyjść z połączenia sera, masła i mąki? Okazuje się, że otrzymamy rewelacyjne rogaliki, kruchutkie, przypominające nieco ciasto francuskie, z pysznym nadzieniem. Składniki może z łatwością połączyć nawet dziecko, a więc warto zaprosić nasze Maleństwa do kuchni. Wyobraźcie sobie, jak uroczo będą wyglądać Wasze dzieci z noskami oprószonymi mąką i rączkami oblepionymi ciastem. Dla młodych kucharzy wspólne pieczenie rogalików będzie niezapomnianą przygodą, a ich smak będą pamiętać przez całe życie. Wiem to z własnego doświadczenia: ja piekłam te rogaliki z babcią, moje dzieci do tej pory chętnie je robią ze mną. Mam nadzieję, że przekażą ten przepis także swoim dzieciom. Za jakiś czas. I o to przecież chodzi. A więc do dzieła.
Składniki:
25 dkg mąki
25 dkg masła (można zastąpić je margaryną)
25 dkg białego sera trzykrotnie mielonego
cukier
dowolna gęsta marmolada - ja daję wiśnie z konfitury (zbyt rzadki dżem może wypłynąć)
Oczywiście ilość składników można podwoić w miarę potrzeby i apetytu.
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, margaryny i sera zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce ok. 1 godziny.
Następnie rozwałkować i wycinać małe trójkąty.
2. Kłaść na nie odrobinę konfitury i zwijać, formując rogaliki.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać na gorąco cukrem pudrem (waniliowym).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Superowe, łatwiutkie i co najważniejsze przepyszne. Będę wracać do nich często. Ania.
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu. Miło mi, że smakowały. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńdzisiaj bede je robić ale z podwójnej porcji gdyż apetyt moich rodzicow siostry i chłopaka jest duży a nie chciałabym żeby zabrakło zrobie z nadzieniem z nutelli i powidlami sliwkowymi bo mam takie fajne gęste mam nadzieje ze wyjdą;D
OdpowiedzUsuńNapewno ja też skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie pieczenie rogalików. Wyglądają świetnie i pewnie tak też smakują. Już się nie mogę doczekać:) Bardzo fajny przepis. Mam nadzieję że będę często do niego wracać. Monika
OdpowiedzUsuńa ile czasu piec ???
OdpowiedzUsuńPiec na złoty kolor - zależy od piekarnika, może być 15 - 20 minut. Pozdrawiam, Aleex:)
Usuńwitam, jestem w trakcie robienia ciasta na rogaliki i mam pytanie nie potrzeba jajek do tego ciasta?:)
OdpowiedzUsuńJajek nie dodajemy. W składnikach nie ma żadnego błędu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam wczoraj. Są bardzo dobre. Nie mogłam uwierzyć, że z tych trzech składników no i marmolada wyjdzie takie pyszne małe ciasteczko. Nie potrzebowałam nawet cukru po upieczeniu.Napewno zagoszczą u mnie częsciej.Droga Aleex, niedawno trafiłam na Pani blog i bardzo mi się tu podoba. Gratuluję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj w mojej kuchni :) Rozgość się proszę. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))
Usuńwspaniałe, przepyszne, ja zrobiłam z bananami, bomba!!!
OdpowiedzUsuńOLA
Zrobiłam pół rogalików z dżemem, pół z jabłkiem i cynamonem i te z jabłkiem duzo bardziej nam smakowały!Niedoczytałam też przepisu i dodałam z rozmachu jajko do ciasta i bardzo dobre wyszły
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam.Wyśmienicie kruchutkie,nawet te dwa,które dotrwały do rana:)
OdpowiedzUsuńZięć zachwycony,zamówił kolejne z nutellą
marzanna
Do tej pory piekłem kruche rogaliki a dzisiaj zdecydowałem się na twój przepis. Wyśmienite
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobię je od lat-zawsze na Nowy Rok bo zawijam suszone śliwki z wigilijnego kompotu i lukruję. Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńCzy ciasta nie trzeba słodzić?
OdpowiedzUsuńWitam. Rogaliki bardzo pyszne, tylko czy piec jest z termoobiegiem czy bez? Proszę o wskazówki dotyczące pieczenia. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń