środa, 17 lutego 2010
Sernik Biały Puch wg Aleex
Obiecałam Wam przepis na kolejne ciasto, które piekłam w sobotę. Lubicie serniki? Ja je uwielbiam pod każdą postacią. Chociaż przyznaję, najbardziej smakują mi te tradycyjne pieczone i przygotowywane na zimno. Ciasto, które dzisiaj proponuję, jest niezwykłe. W pełni zasługuje na swoją nazwę. Delikatne, niesamowicie puszyste i lekkie. Uwagę zwraca jego kolor – nieskazitelnie biały na złocistym kruchym spodzie.
Kiedy piekłam je pierwszy raz, korzystałam z tego przepisu. Zdziwiła mnie wówczas ilość białek dodawanych do sera. Niepotrzebnie. Dzięki nim otrzymujemy wspaniały sernik o niepowtarzalnym smaku. Ten przepis wykorzystuję zawsze, gdy, np. po smażeniu pączków lub faworków, pozostaną mi niepotrzebne białka. To znak dla moich bliskich, że wkrótce na stole pojawi się ten wyjątkowy smakołyk. Spróbujcie. Zobaczycie, że stanie się on także Waszym ulubionym sernikiem.
Składniki:
Ciasto :
40 dkg mąki
15 dkg cukru pudru
1 kostka margaryny Kasi
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Ser :
1,20 kg białego mielonego sera
15 białek
1,5 szklanki cukru w tym duży cukier waniliowy (połowa cukru do sera, druga połowa do piany) - cukru można dać więcej, jeśli ktoś lubi
20 dkg masła (1 kostka)
6 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie sernixa
pół łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1-2 cytryn (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi)
Sposób przygotowania:
1. Podane składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części .Jedną część ciasta rozwałkować na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włożyć do lodówki.
2. Spód z ciasta włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i podpiec około 15 minut.
3. Ser utrzeć mikserem z masłem i połową cukru. Dodać śmietanę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, sernix i dalej ucierać.
4. W dużym garnku ubić pianę z dobrze schłodzonych białek, dodać do niej drugą połowę cukru. Piana ma być sztywna i gęsta.
5. Pianę połączyć z utartym serem, delikatnie wymieszać (jeśli zdecydowaliśmy się na skórkę z cytryny, ją również trzeba dodać do masy).
6. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na ser zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą połowę ciasta.
7. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni C, zależy od piekarnika). Piec 1 godzinę i 15 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Sernik jak to sernik może troszkę opaść, ale naprawdę nie ma to żadnego wpływu na jego smak.
8. Ostudzony sernik udekorować polewą lub lukrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
no pycha jest ten puszysty sernik Aga !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńserniczek rewelacja upiekłam 1 ale już go nie ma tak smakował że piekę już 2 bo jutro ma wpaść koleżanka na kawę tym razem go schowam
OdpowiedzUsuńAleex mam prośbę chodzi mi o przepis na mazurki n Wielkanocne jak by mogłaś użyczyć przepis
dziękuje i pozdrawiam
Ale żółtek nie daje się do sera,bo serniczek wygląda świetnie.Pozdrawiam Jasia.
OdpowiedzUsuńserniczek wygląda świetnie ale co z żółtkami nie daje się?
OdpowiedzUsuńŻółtek nie dodajemy, można je użyć na przykład do ciasta drożdżowego :))) A serniczek jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuńto jest to, ciągle myślałam, co zrobić z białkami z zamrażarki, świetny pomysł, ale czy mi nie braknie pary do ubicia takiej ilości piany, u mnie żółtka idą z reguły na kruche ciasta, a białka zamrażam, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasia
nowy pomysł na wykorzystanie białek z mojej zamrażarki!!!
OdpowiedzUsuńPowiedz mi Aleex jak uniknąć tego aby masa serowa po upieczeniu nie była sucha, bo nie chcę ponieść porażki jak przy innym Twoim serniku ze śmietaną kremówką. Masa serowa w tamtym cieście wyszła mi strasznie wiórowata i nie wiem gdzie tkwił problem bo sądząc po komentarzach jestem odosobnionym przypadkiem.Przymierzam się do tego sernika i potrzebuję rady.Druga rzecz to jaka wielkość blaszki jest potrzebna do tego sernika? Lidia
OdpowiedzUsuńLidio - ważny jest ser, którego używamy. Od jego jakości zależy smak sernika. Dobrze jest użyć tłustego sera, krótko miksować składniki - tylko do połączenia ich. Sernik najlepiej piec w odpowiedniej temperaturze. Jeśli pierwszy wyszedł Ci za suchy, obniż temperaturę pieczenia i nieco wydłuż czas. Lepiej piec go dłużej w niższej temperaturze dostosowanej do Twojego piekarnika. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńCzy mogę poprosić o wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki o wymiarach 22x37. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDroga Aleex. Zastanawiam sie czy mozna uzyc sera półtłustego w jelicie mielonego do tego sernika? Czy lepiej użyć tłustego ? Dziękuję
OdpowiedzUsuńJeśli ser jest dobrej jakości, to może być półtłusty. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń