sobota, 6 lutego 2010
Dalmatyńczyk wg Aleex
I znów weekend, nareszcie. Jak dobrze mieć chwilę oddechu od pracy i obowiązków. Można poświęcić czas temu, co się naprawdę lubi. A więc przenoszę się do kuchni, aby wyczarować dla moich bliskich coś słodkiego. Upiekę im Dalmatyńczyka – pyszne ciasto na biszkoptowym spodzie z budyniową masą. Swoją nazwę ten smakowity wypiek zawdzięcza dwóm rodzajom biszkoptu: białemu i tradycyjnemu, które są przełożone żółciutką masą. Wierzch ciasta można polać polewą, ja wylałam ją w fantazyjne esy – floresy. Ciasto przygotowuje się szybko – na szczęście, ponieważ rodzina namawia mnie na wyprawę na lodowisko. O matko i córko! Nie miałam łyżew na nogach kilkanaście lat. Mam nadzieję, że się nie połamię. Już sobie wyobrażam, jaki będą mieć ubaw, kiedy zacznę siedzeniem polerować lodowisko. No cóż, raz kozie śmierć!
Ale za to po powrocie z łyżew czeka nas prawdziwa przyjemność. Aromatyczna kawa z ekspresu i porcja pysznego ciasta, a wszystko w cieplutkim domu. Dalmatyńczyk świetnie sprawdzi się w roli doskonałego deseru na zwieńczenie miłego dnia. Spróbujcie.
Składniki:
Biały biszkopt:
4 białka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Biszkopt żółty
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Masa:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe bez cukru
3 galaretki cytrynowe
25 dag masła
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
1 puszka ananasów
starta czekolada ew. kakao
Sposób przygotowania:
Biały biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blaszkę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec biały biszkopt w temp. 180 stopni C ok 20 minut.
Biszkopt żółty:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Ostrożnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blaszkę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec żółty biszkopt w temp. 180 stopni C ok 20 minut.
Masa:
Zagotować 3/4 litra mleka. W zostawionej 1 szklance mleka rozmieszać budynie. Wlać je do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić go z ognia.
Do gorącego budyniu wsypać 3 galaretki cytrynowe (w proszku, prosto z opakowania) i energicznie mieszając, rozpuścić je w masie. Zostawić całość do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać po łyżce budyniu z galaretką. Na koniec dodać pokrojone w małe kosteczki i osączone z syropu ananasy.
Całość:
Biały biszkopt posypać czekoladą
Wyłożyć masę
Masę posypać czekoladą
Przykryć żółtym biszkoptem
Udekorować polewą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alex mam pytanie: czy nie trzeba nasączyć biszkoptów. chciałabym wypróbować ten przepis, ale mam obawy, że nienasączony biszkopt będzie suchy i zepsuje to efekt.
OdpowiedzUsuńJeśli wolisz nasączone biszkopty to nasącz je :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń