.

.

czwartek, 4 lutego 2010

Kartoffelnsalat wg Aleex





Mam pewną specyficzną cechę charakteru. Niekiedy bywa tak, że nie mogę się przekonać do jakiegoś dania i choćby je wszyscy zachwalali, to ja zachowuję dystans: nie gotuję tego ani nie jem. Tak było również przez długi czas z pewną pyszną sałatką.
Przepis na Kartoffelnsalat przywiozłam 2 lata temu od znajomej niemieckiej rodziny z Hamburga. Smak sałatki zaskoczył mnie pozytywnie, do tej pory myślałam, że to raczej mdła potrawa. Pamiętam, że nie docierały do mnie zapewnienia Tiny i Toma (naszych znajomych z Hamburga), którzy zachwalali sałatkę. Po degustacji całkowicie zmieniłam zdanie - sałatka jest pyszna. Na północy Niemiec podaje się Kartoffelnsalat z majonezem, zaś na południu obowiązkowym dodatkiem do niej jest oliwa. Składniki także są różnorodne. Może to być roszponka, podsmażony i wystudzony bekon czy zrumieniona cebulka. Są różne sposoby jej serwowania, ja proponuję poniższy. Zawsze przygotowuję tę sałatkę z dużej ilości składników. Porcja wydaje się naprawdę wielka, ale sałatka świetnie smakuje także drugiego i trzeciego dnia, więc nic się nie zmarnuje. Będziecie zaskoczeni jej pysznym smakiem, pozytywnymi ocenami gości i błyskawicznym tempem, w jakim zniknie ona z Waszych stołów.


Składniki:
(na dużą porcję)

2 kg ziemniaków
2 średnie świeże ogórki
1 słoik (3/4 litra) korniszonów
1 pęczek szczypiorku z cebulką
20 dag szynki
majonez
vegeta
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, zostawić do ostygnięcia.
2. Następnie obrać je ze skórki, pokroić z kostkę.
3. Pokroić w kostkę ogórki (świeże i konserwowe) i szczypiorek z cebulką, wymieszać. Odlać do szklanki zalewę z korniszonów i odstawić - będzie potrzebna.
4. Pokroić w słupki szynkę, wymieszać składniki z pokrojonymi ziemniakami.
5. Przygotować sos: majonez połączyć z pieprzem i vegetą - do smaku. Do majonezu dolać ok. 1/2 szklanki zalewy z korniszonów, wymieszać sos ( w tym są także kawałeczki szynki, ponieważ dodałam do niego ostatnią porcję sałatki niemieckiej, widocznej na zdjęciu – do kupienia w sklepach Lidl).
6. Wymieszać składniki sałatki z sosem, odstawić w chłodne miejsce.



7. Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Ja serwowałam z kiełbaskami wiedeńskimi oraz musztardą.

Smacznego.

15 komentarzy:

  1. Ta sałatka jest rewelacyjna. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się zwyczajna - ziemniaczana sałatka, to po spróbowaniu, zdecydowanie zmienia się o niej zdanie. Wielokrotnie ją robiłam i szczerze mogę polecić. Znika ze stołu w oka mgnieniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Wam smakuje. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, na początek gratuluję pomysłu, na przedstawienie swoich kulinarnych umiejętności!!
    Jeśli jeszcze ktoś się zastanawia czy zrobić zapiekankę cebulową bądź placuszki z jabłkami, albo nalewkę kawową to radze brac sie do roboty :) po prostu palce lizać!!!
    na Pani blog trafiłam zupełnym przypadkiem i co ja moge powiedzieć.... niech żyją przypadki :)
    Wszystkiego dobrego no i pozdrawiam wszystkich domowych wyjadaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie dziękuję za słowa uznania. Zapraszam do korzystania z moich pomysłów. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sałatka

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, że Wam smakuje. My też ją bardzo lubimy. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,

    Czy tą sałatkę mogę zrobić w sobotę choć impreza będzie dopiero następnego dnia? Czy smak pozostanie ten sam? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dominiko - spokojnie możesz zrobić sałatkę w sobotę a podać następnego dnia. Na pewno nic nie straci na smaku, jestem przekonana, że nawet zyska. Jeśli jest przechowywana w lodówce, jest dobra nawet przez trzy dni (sprawdziłam!). Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. witam!szukałam prostego przepisu na sałatkę , bardzo się cieszę że znalazłam.Jutro zrobię.Dziękuję za Pani bloga jest świetny,sprawdziłam już wiele przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że sałatka będzie Wam smakować :))) Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam, Aleex :))))

      Usuń
  10. Aleex, na WŻ wyczytałam o nalewce ,zaczęłam wiec szperać no i znalazłam tego bloga, jeśli mogę to chętnie będę korzystać z przepisów, pozdrawiam Gabrysia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu - korzystaj, ile chcesz. Witaj w mojej kuchni, rozgość się, proszę :))))))))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  11. Witam!!! Wcześniej zrobiłam salatkę ściśle w/g tego przepisu.Bardzo nam smakowala.Szybka,prosta i smaczna.No ale mój mąż jak to on mówi nie lubi ,,śledzia z miodem,,Oczywiście chodzi o szynkę i majonez............. W ubiegły piątek przygotowałam więc sałatkę bez szynki.Dodałam jajka na twardo i jabłka .Zamiast szczypiorku dałam koperek /suszony oczywiście/ no i czosnek.Sałatka też bardzo smakowała.A mój mąż opychał się nią 3 razy dziennie.Myślę,że taka postna sałatka zagości na naszym stole na Wigilję.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam serdecznie .
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  12. PANI blog jest świetny a szczególnie przepisy na mięsko rewelacja:) Pozdrawiam:) Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna sałatka ! :)

    OdpowiedzUsuń