.

.

piątek, 19 lutego 2010

Domowe hamburgery wg Aleex





Skoro jesteśmy przy mielonym mięsie, dzisiaj proponuję Wam domowe hamburgery. Wiem, że najłatwiej je kupić w budce na mieście lub w renomowanej restauracji typu Mc’Donalds. Jednak smaku domowych hamburgerów nic nie zastąpi. A poza tym nie zawsze mamy czas, ochotę i fundusze na wyprawę do restauracji. Spróbujcie przygotować je w domu razem z dziećmi, które na pewno będą zachwycone i tym, że pomagają Wam w kuchni, i tym, że na stole pojawi się ich ulubione danie. No i zawsze będą mogły poczuć się jak w Mc’Donaldzie.

Składniki (na 4 porcje):

30 dag mielonego mięsa (wołowego lub wołowo – wieprzowego)
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka
przyprawy: sól, pieprz
olej

4 duże bułki sezamowe

pomidor
sałata
ogórek kiszony lub świeży
cebula
ser żółty lub topiony w plasterkach (opcjonalnie)
musztarda
majonez
ketchup

Sposób przygotowania:

1. Mięso wyrobić z jajkiem, drobno posiekaną lub zmieloną cebulką, namoczoną i odciśniętą bułką oraz przyprawami na jednolitą masę.
2. Rękami zwilżonymi zimną wodą ukształtować hamburgery, smażyć je na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
3. Dodatki pokroić i przygotować na desce.
4. Bułki przekroić na pół, Wstawić do gorącego piekarnika na minutę. Dzięki temu nabiorą chrupkości i będą ciepłe.
5. Przygotowywać hamburgery:
- spód bułki posmarować musztardą,
- przykryć listkiem sałaty,
- położyć gorącego hamburgera,
- obłożyć go plasterkami pomidora, ogórka i krążkami cebulki,
- posmarować majonezem i ketchupem,
- przykryć górną częścią bułki.
6. Można dodać do środka plasterek sera – wówczas otrzymamy cheeseburgera.
7. Podawać od razu po przygotowaniu.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza