czwartek, 11 lutego 2010
Wyśmienity smalec wg Aleex
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – głosi staropolskie przysłowie. Tłusty Czwartek był dawniej dniem rozpoczynającym Tłusty Tydzień. Początkowo nasi przodkowie aż do Środy Popielcowej objadali się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką. Teraz pozostał nam tylko jeden dzień, który kojarzy się głównie z pączkami. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka - nie będzie się mu wiodło. Dawniej przyrządzając pączki nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.
Pączki i chrusty zapewne już smażycie w swoich kuchniach, więc, podtrzymując dawną tłustoczwartkową tradycję, proponuję Wam coś innego. Dziś zapraszam na smalec. Ten wyjątkowy smakołyk przygotowuję rzadko, nie ma co ukrywać, jest dość kaloryczny. Ale ze zwykłym przetopionym tłuszczem nie ma on nic wspólnego. Moja córka od zawsze kategorycznie odmawiała spróbowania mojego smalcu. Kiedy pewnego dnia zobaczyła, jak go przyrządzam i dostrzegła, że więcej w nim mięsa niż tłuszczu, położyła odrobinę na kanapkę… Od tej chwili stała się wielką miłośniczką tego specjału. Zresztą nie tylko ona. Mój smalec jest zawsze najchętniej jedzony na wszystkich imprezach: domowych i oficjalnych. Świetnie smakuje z ulubionymi dodatkami, a kiedy skosztuje się go z kiszonym ogórkiem – poezja smaku… Zobaczcie sami.
Składniki:
70 dag świeżej słoniny
25 dag łopatki
25 dag karkówki
25 dag boczku
4 duże cebule
mielony pieprz
majeranek
4-5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
1. Słoninę pokroić w małą kostkę, wrzucić do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody.
2. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.
3. Mięso i boczek opłukać i osączyć, pokroić w małą kostkę i dodać do roztopionego tłuszczu ze skwarkami.
4. Smażyć przez 1 - 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
5. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, a później w plasterki. Dodać do naczynia z mięsem i skwarkami.
6. Gdy cebula się zezłoci, garnek ze smalcem odstawić z ognia.
7. Kiedy smalec nieco przestygnie, dodać pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i majeranek. Wymieszać i przelać do kamiennego naczynia lub do słoików.
Smalec można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Smakuje rewelacyjnie.
Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jeszcze nigdy nie zawiodłem się na Pani przepisach. Smalec też robiłem i cała rodzinka była zachwycona. Polecam. Rafał.
OdpowiedzUsuńJa robię pdobny smalec z tym ,że dodaje starkowane jabłko. Polecam
OdpowiedzUsuńTeresa
__ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.
OdpowiedzUsuńJa jednak polecam i wskazuję na rozsądek oraz umiar.
Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu.
Skuteczne i warto !!
Zobacz też;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
Paulina BIRN, Toronto
Cieszę się, że smakuje. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńW końcu zrobiłam ten smalec, jest rewelacyjny :) Dziękuję bardzo za przepis. Karolina
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKarolino - miło mi, że smakował.Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!!
OdpowiedzUsuńSmalec jest przepyszny, jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak smacznie;) Dodałam tylko podsmażone już wczesniej pieczarki zamiast łopatki, ale ten przepis jest najlepszy jaki znalazłam.
Dziękuję i pozdrawiam serdeznie:)
Dorota
Dorotko - my też bardzo lubimy smalec wg tego przepisu. A dodatek pieczarek jest naprawdę ciekawy. Kiedyś wypróbuję na pewno. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńSmalec REWELACJA
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki za wiele wspaniałych przepisów
Grzegorz
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńsmalczyk po prostu rewelacja lepszego jeszcze nie jadlam nawet moja tesciowa powiedziala ze jest lepszy od tego co ona robi :)
OdpowiedzUsuńStawiam pierwsze kroki w kuchni i szukając przepisu na ogórki małosolne,znalazłam przepis na wyśmienity smalczyk:) palce lizać.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Zapraszam do mojej kuchni częściej, by te pierwsze kroki były łatwiejsze. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńmożna dodać kaczego tłuszczu,rewelka.
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać dla pewności czy smalczyk można długo przechowywać, bo wszędzie piszą, że z dodatkami, zwłaszcza z cebulą długo nie postoi - max 2 tygodnie. Pani pisze, że nawet kilka miesięcy. Zabieram się za jego robienie, będę przechowywać w słoikach w zimnym garażu, trochę mi tego wyjdzie i zaczęłam wątpić czy na pewno się nie popsuje?
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Dzisiaj moi domownicy otworzyli słoik ze smalcem robionym we wrześniu. Smakuje idealnie. Proszę tylko pamiętać, aby bardzo gorący smalec zakręcić. Można nawet postawić jak weki do góry dnem. Jak nakrętka się "zassie", nic się ze smalcem nie stanie przez dłuższy czas.Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńJaki boczek- surowy??
OdpowiedzUsuńTak surowy, choć jeśli nie mamy, może być wędzony. Pozdrawiam i gorąco polecam smalec, jest pyszny. Aleex.
Usuńdzisiaj robiłam ten smalec jest pyszny a ten z pieczarkami jeszcze lepszy dziękuję Aleex za super przepisy codziennie zaglądam do twojej kuchni POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńSmalec pychota !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Czy wszystkie składniki (tak jak w przepisie na smalec z pieczarkami) można zmielić czy raczej nic dobrego z tego nie wyjdzie? A jeśli tak, to jak to później przygotować/smażyć? Nie przepadam za całymi kawałkami mięsa i skwarek w smalcu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUrok i smak TEGO smalcu polega na tym, że składniki się kroi. Niektórzy zmielili składniki, zobacz w komentarzach. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAkurat nie widzę ani jednego komentarza od osoby, która zmieliła mięso ;) Ewa
OdpowiedzUsuńEwo - masz rację :))) Ponieważ przepis był wcześniej także na innej stronie, chyba mi się coś pomyliło. Można dodać mięso mielone, jest szybciej i łatwiej, ale smak trochę inny (choć też dobry). Z mielonym mięsem postępujesz dokładnie tak samo jak z tym w kawałkach. Smalec będzie gotowy trochę szybciej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex a czy Ty do tego smalcu nie dajesz soli? właśnie dziś mam zamiar go robić i chciałabym wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńMożesz dodać trochę soli, nic nie stoi na przeszkodzie :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńi jeszcze mam jedno pytanko: ile słoików wychodzi z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńZależy od ich wielkości. Trudno mi to określić, bo ja wlewam smalec do kamionkowej misy :) Kilka (4-5) słoiczków wychodzi na pewno :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPierwszy raz skorzystałam z tego przepisu dokładnie 5 lat temu - byłam wtedy w połowie ciąży i strasznie zachciało mi się domowego smalczyku ;) Zrobiłam, wyszedł pyszny i tak się najadłam, że pierwszy raz w życiu miałam zgagę ;P To mnie nie zraziło i w ciągu tych 5 lat robiłam go wielokrotnie. Ostatnio trochę się rozleniwiłam i zamiast kroić, to mielę mięsa :] Gorący smalec rozlewam do słoików, zakręcam, odstawiam do góry dnem i mam zapas na kilka m-cy :) (później trzymam w lodówce)
OdpowiedzUsuńOd siebie dodaję jeszcze tarte jabłko, odrobinę mleka, liście laurowe i ziele angielskie :]
To był pierwszy przepis Aleex, z którego skorzystałam :) (wtedy jeszcze pod innym adresem)
Smalec jest przepyszny, dziękuję serdecznie za ten przepis!!!
OdpowiedzUsuńHulając po blogu szukałam co by tu jeszcze pasowało do ogórków kanapkowych, zrobiłam ten smalec , tylko bez łopatki, za której smakiem nie przepadam.
OdpowiedzUsuńSmalec wyszedł rewelacyjny, ogórki są absolutnym hitem tego sezonu - połączenie - idealne !
Pozdrawiam, Aneta :)
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńChcę dziś zrobić ten smalczyk jednak trochę się boję czy mięsko nie będzie twarde. Blog super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń