.

.

piątek, 12 lutego 2010

Surówka z porów wg Aleex





Po szaleństwach kulinarnych Tłustego Czwartku nadszedł czas na coś lekkiego. Dzisiaj proponuję Wam pyszną sałatkę, którą możecie podać jako oddzielne danie lub dodatek do smacznego obiadu. Wystarczy kilkanaście minut, aby z połączenia paru składników wyczarować naprawdę smakowitą potrawę. A później pozostaje wyłącznie degustacja. Wyraziste krążki pora w połączeniu z drobniutko posiekanymi ogóreczkami i jajkami pod puszystą pierzynką majonezu mają niezapomniany smak. Spróbujcie…

Składniki:

3 duże pory (białe części)
3 jajka ugotowane na twardo
kilka ogórków kiszonych
sól, pieprz
majonez (najlepiej kielecki)

Sposób przygotowania:

1. Pory oczyścić, odciąć zielone części, przeciąć wzdłuż i wypłukać. Pokroić w półtalarki.
2. Jeśli surowy por jest dla nas zbyt ostry, można sparzyć go wrzącą wodą (pokrojonego pora przelać wrzątkiem na sitku). Chwilę pozostawić, aby odparowały intensywne olejki eteryczne, a następnie przepłukać zimną wodą i osączyć.
3. Ugotowane na twardo jajka i kiszone ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
4. Wymieszać pory, jajka i ogórki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.



Polecam i życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. ja do tej salatki dodaje jeszcze ser zolty starty na tarce o duzych oczkach wychodzi pycha swietnie sie sprawdza na imprezach jako dodatek do wedlin pozr reniek

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem zrobię z serem - zawsze wskazana jest jakaś odmiana :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. super salatka !!!

    OdpowiedzUsuń