sobota, 20 lutego 2010
Drobiowe roladki z pieczarkami wg Aleex
Nareszcie pierwsza nadzieja na wiosnę!!! Na dworze wprawdzie nadal leży śnieg, ale powoli topnieje. Idąc do pracy, już nie muszę przedzierać się przez zaspy, mogę wędrować chodnikiem, czując pod nogami twardy grunt. I dobrze, bo powroty do domu zajmą mi o połowę mniej czasu. Dzisiaj pracuję aż do popołudnia, mam sporo zajęć, trochę ćwiczeń i wykładów. Zaczyna się nowy semestr. Zawsze niesie ze sobą wiele niespodzianek. Ciekawe, jaki będzie?
Dobrze, że w kuchni nie ma tylu niewiadomych. Dzisiaj robię nową wersję roladek, tym razem proponuję połączenie piersi z kurczaka z pieczarkami. Tak podane mięso jest pyszne: soczyste, delikatne i przepięknie wygląda. Na pewno zachwyci Waszych bliskich. Zresztą przekonajcie się sami.
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
40 dag pieczarek
1 średnia cebula
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka
Na ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
mąka pszenna
sól
8 dag startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obrać, umyć, posiekać lub zmielić w blenerze (patrz przepis na jajka z pieczarkami). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pieczarki.
2. Posiekać cebulkę bardzo drobno (również można wykorzystać do tego blender) i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić.
3. Pierś przeciąć na 4 płaskie kotlety, każdy włożyć do torebki foliowej i cieniutko rozbić.
4. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozłożyć ostudzone pieczarki. Zwinąć roladki.
5. Z podanych składników zrobić gęste ciasto naleśnikowe, wymieszać je z żółtym serem startym na małych oczkach tarki.
6. Na patelni rozgrzać olej. Roladki zanurzać w cieście naleśnikowym i obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 – 20 minut. W tym czasie ugotować ziemniaki, przygotować inne dodatki.
7. Roladki drobiowe z pieczarkami smakują wyśmienicie.
Polecam i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super sprawa :)przepisy są rewelacja a blog pomysłowy i zachęca do wyszukiwania czegoś nowego :)Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Zapraszam do korzystania z przepisów. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńZupełnie nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad. Chciałam zrobić coś z kurczakiem. Długo szukałam jakiegoś fajnego pomysłu. I znalazłam Twój przepis na "Drobiowe roladki z pieczarkami".To jest to!!! Już zmykam do kuchni zrobić pyszny obiadek dla mojej rodzinki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem. Wszyscy zachwyceni. Szczególnie pięknie wyglądają te "zrolowane" pieczarki. Pozdrawiam, Adam
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis - kocham ciasto naleśnikowe i pieczarki ! Może zrobisz kieszenie schabowe z pieczarkami jak przyjadę ? :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam,że pisze tutaj.Ale natrafiłam na takie o to zdjęcie na allegro i czy czasem ktoś nie skopiował??
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/roladka-drobiowa-z-pieczarkami-i1347581032.html
Dziękuję bardzo za czujność. Zdjęcie zostało wykorzystane bez mojej zgody. Napisałam w tej sprawie do użytkownika Allegro. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńJesteś zajebista!!1
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam :))))))))))))))))
UsuńNo, no... człowiek zawsze się czegoś ciekawego o sobie dowie :))))
Pozdrawiam, Aleex.
Szkoda,że wcześniej nie odkryłam ten blog. Przepisy są wyśmienite a potrawy bardzo mi smakują próbowałam już coś nie coś.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLepiej późno niż wcale :) Zapraszam do korzystania. Witaj w mojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepisy są rewelacja a blog pomysłowy.Zrobiłem. Wszyscy zachwyceni.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego przy kolejnych przepisach. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPlanuję zrobić te właśnie roladki tylko z tą różnicą, że zamierzam panierować je w bułce i mam w związku z tym dwa pytania:
OdpowiedzUsuń1. Czy po usmażeniu muszę je też piec w piekarniku?
2.Czy mogę je zamrozić bez obawy że stracą na smaku?Pytam, bo np roladki drobiowe z serem są okropne po rozmrożeniu.
Lidia
Lidio - możesz dla pewności na kilkanaście minut włożyć je do piekarnika i dopiec. Nie poradzę ci w sprawie mrożenia - podobno mrozić można prawie wszystko, ale ja nie znoszę mrożonych potraw. Wszystkie przygotowuję w ostatniej chwili, aby były świeże. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za przepis .udały się pyszne .tylko została mi cała masa ciasta i pieczarek.więc wymieszałam to i usmażyłam placuszki,I też palce lizać ,Mariola
OdpowiedzUsuńI ten przepis przypadł do gustu mi i mojemu mężowi. Jutro zrobię schab po cygańsku. Jestem ciekawa jak smakuje :) Pozdrawiam. Małgorzata.
OdpowiedzUsuńA czy roladki moge ulozyc w naczyniu zaroodpornym jedno na drugie? Beda miekkie?Musze zrobic na swieta 16 sztuk jak wiec moge je zrobic zeby byly dobre?😍
OdpowiedzUsuń