środa, 10 lutego 2010

Pyszne oponki z dodatkiem sera wg Aleex





Jutro Tłusty Czwartek, ale już dzisiaj proponuję Wam przysmak związany z tym świętem. Może nabierzecie ochoty, aby go jutro przyrządzić w swoich domach? Pączki i faworki polecałam już wcześniej, teraz czas na pyszne oponki z dodatkiem sera. Jest to jeden z niewielu wypieków uwielbianych przez mojego syna. Od czasu do czasu, nie tylko w Wielki Czwartek, przygotowuję te pyszne ciastka na jego specjalne życzenie. Przepis jest prościutki: łączy się biały ser z mąką i tłuszczem oraz jajkami, a potem wycina się z ciasta okrągłe ciasteczka. Smażę je w rozgrzanym tłuszczu, osączam i posypuję cukrem pudrem. Oprócz puszystych obręczy, piekę również malutkie kuleczki, które przypominają pączuszki. Tak więc mamy dwa w jednym.
Oponki są naprawdę przepyszne. Mają złocistą, lekko chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. Wystarczy, że lekko przestygną i już można je wcinać. Kiedy będziecie je smażyć, uważajcie na wszystkich domowych łasuchów. Uwielbiają podkradać gorące jeszcze łakocie, które znikają w zastraszającym tempie. Polecam.


Składniki:

1/2 kg białego sera (najlepiej kupić trzykrotnie mielony),
1/2 kg mąki
3 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1/2 kostki margaryny
smalec do smażenia (ok. 1/2 kg) lub olej

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto rozwałkować na pół cm, wycinać oponki szklanką, a środki kieliszkiem.
2. Smażyć oponki i kuleczki na złoty kolor, odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Kiedy przestygną , układać na talerzach oponkę, a na niej kuleczkę ze środka i posypać cukrem pudrem. Kuleczki można też podawać oddzielnie, jako małe pączuszki.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. sprobowałam, i bardzo pyszne oponki mi wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowały :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleex, oszalałam!Sterroryzowałam rodzinkę i zaraz bierzemy się do pieczenia faworków i oponek. Jesteś cudowna, a Twoje przepisy, to hity!!Pozdrawiam.Anka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - korzystaj do woli :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  4. Wszystko ladnie i pieknie tylko dlaczego w przepisie brak octu lub spirytusu(najlepszy)? Po to sie go daje zeby ciasto za duzo tluszczu nie chlonelo- i nie chodzi tu o jakies dietetyczne bzdety tylko o zdrowie.Pozdrawiam i naprawde polecam dodanie alkoholu do ciasta.

    OdpowiedzUsuń