niedziela, 28 lutego 2010
Sernik na zimno z galaretkami wg Aleex
Mimo niedzieli przede mną ciężki, długi dzień: wykłady, ćwiczenia, w sumie aż 9 godzin zajęć. Mam nadzieję, że moi słuchacze (chociaż niektórzy) przygotują się i nie będę musiała mówić sama do popołudnia.
Za to po powrocie do domu odpocznę przy kawie i pysznym serniku na zimno. Przygotowałam go na dzisiaj na deser. Dzieci nie mogły się go doczekać, ponieważ przepadają za nim. Ja zresztą też. Jest lekki, kolorowy, aż chce się jeść. A smak – czysta poezja. Rewelacja o każdej porze dnia i roku. Polecam.
Składniki:
3 serki homogenizowane naturalne Pilos po 500g (do kupienia w Lidlu)
1 opakowanie żelatyny (na 1,5 litra płynu)
cukier puder do smaku (ok. 0,5 szkl - 3/4 szkl)
sok z 1 cytryny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka truskawkowa
1 woreczek mrożonych truskawek
Sposób przygotowania:
Na tortownicę o średnicy 26 cm.
1. Rozpuścić galaretkę wiśniową w 1,5 szkl wody. Przelać na szeroki talerz. Zostawić do zastygnięcia.
2. W drugim talerzu rozpuścić galaretkę agrestową również w 1,5 szkl wody. Zostawić do zastygnięcia.
3. Serki przełożyć do wysokiej miski, wymieszać mikserem. Dodać cukier i sok z cytryny, mieszać do rozpuszczenia.
4. Zastygnięte galaretki wiśniową i agrestową pokroić w kostkę.
5. Do serków z dodatkiem soku z cytryny i cukru ostrożnie i małymi porcjami (cały czas miksując) wlewać rozpuszczoną w połowie szklanki wody i ostudzoną żelatynę.
6. Do masy serkowej dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać łyżką i przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
7. Galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Do gorącej ! galaretki włożyć zamrożone! truskawki (można je przeciąć na pół).
8. Kiedy galaretka z truskawkami zacznie gęstnieć (nastąpi to bardzo szybko!), wyłożyć ją na masę serową i ponownie wstawić całość do lodówki.
9. Po zastygnięciu całości - degustować.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak tą galaretkę przełożyć? W jaki sposób? :)
OdpowiedzUsuńNie do końca rozumiem pytanie. Te galaretki, które są "zatopione" w masie serowej, przygotowujemy oddzielnie na talerzach, kroimy w kostkę po zastygnięciu.
OdpowiedzUsuńGdy masa serowa jest przygotowana (jest wówczas półpłynna, dodajemy do niej kostki galaretek. Przekładamy całość do tortownicy i zostawiamy do zstygnięcia.
Natomiast galaretkę na wierzchu rozpuszczamy w miseczce i go płynnej, ale gorącej!!! wkładamy zamrożone truskawki. Galaretka zacznie szybko się ścinać. Będzie to trwało ok. 10 - 15 minut. Kiedy zobaczymy, że galaretka z truskawkami zaczyna gęstnieć, wykładamy ją na wierzch zastygniętej masy serowej i wstawiamy do lodówki. Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłam. W razie wątpliwości, proszę pytać. Pozdrawiam, Aleex.
Bardzo dobre ciasto :) Ja na spod położyłam jeszcze okrągłe biszkopty i wyszło pysznie :) Polecam
OdpowiedzUsuńCzy 1,5 kg serków homogenizowanych to nie będzie aby za dużo?
OdpowiedzUsuńI jakie byś proponowała proporcje składników na blaszkę 25x30 cm? :)
Ja robię z takiej ilości serków, ale jeśli to za dużo dla Ciebie, zawsze możesz zmniejszyć składniki. Na blogu jest przelicznik, skorzystaj z niego :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń