.

.

wtorek, 23 lutego 2010

Deser lodowy wg Aleex





Wczoraj byłam z młodzieżą na filmie pt. „The Soviet Story”, który wyreżyserował Edvīns Šnore. Jest to szokujący dokument zrealizowany w 2008 roku, opowiadający o sowieckim terrorze wewnętrznym jak również niemiecko-sowieckiej współpracy przed 1941 r. Obraz wzbogacają wywiady z ofiarami przemocy oraz z historykami, zajmującymi się badaniem zbrodniczych systemów totalitarnych, m. in. z Normanem Davisem. Autor filmu wskazuje analogie między nazistowskimi Niemcami a stalinowską Rosją. Przedstawia szokujące fakty: opowiada, jak w wyniku kaprysu Stalina zmarło z głodu na Ukrainie 7 milionów ludzi, jak „naturalne” były masowe egzekucje, podczas których zabijano ofiary strzałem w tył głowy, a potem zakopywano w bezimiennych, masowych mogiłach, jak Związek Radziecki wspierał walkę Niemców na froncie, aby ostatecznie stanąć przeciwko swojemu sojusznikowi i pokonać Trzecią Rzeszę. Ten film trzeba zobaczyć. Powinni go obejrzeć także młodzi (ale już dojrzali, bo sceny są drastyczne) ludzie, szczególnie ci, którzy tak często żyją z dnia na dzień, nie martwiąc się o to, co będzie potem. Wielu wśród nich outsiderów czy nihilistów, którzy odcinają się od własnych korzeni i nie rozumieją, że znajomość historii jest obowiązkiem i przywilejem każdego pokolenia.
Aby nieco osłodzić przykre refleksje wywołane filmem, postanowiłam przygotować deser w dwóch wersjach: dla dzieci i dla dorosłych. Mimo zimy proponuję Wam pyszne lody. Niby nic, ale łyżeczka zimnego przysmaku może poprawić nastrój…


Składniki:

lody waniliowe
wiśnie nasączone alkoholem
likier kawowy / ja dodaję moją nalewkę kawową
owoce w syropie
bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. Na dno pucharka wlać likier kawowy (w wersji dla dorosłych, polecam ten)
2. Włożyć 3 porcje (gałki) lodów waniliowych.
3. Wsypać wiśnie nasączone alkoholem.
4. Na wierzchu lodów umieścić 1 łyżkę owoców w syropie.
5. Deser ozdobić dowolną ilością bitej śmietany i wiśniami.
6. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz