czwartek, 21 stycznia 2010
Zebra wg Aleex
Dzisiaj Dzień Babci, a więc słodkości ciąg dalszy Ponieważ wczorajszy błyskawiczny torcik zniknął w iście błyskawicznym tempie, zapraszam Was na zebrę – pyszną, puszystą babkę w urocze paseczki. Pamiętam, że było to jedno z pierwszych ciast, jakie upiekłam. Wprawdzie było to dawno temu, ale do dzisiaj zebra pojawia się na naszym stole. I jest baaardzo lubiana przez nas i przez dzieci. Cudownie smakuje oprószona cukrem pudrem z aromatyczną kawą lub esencjonalną herbatą. Spróbujcie…
Składniki:
5 szt jajek
1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szt aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Ubić pianę z białek na sztywno.
2. Dodać cukier i żółtka. Wymieszać.
3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Wlać olej, oranżadę i olejek zapachowy. Wszystko wymieszać.
5.Ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao.
6. Na sam środek formy wlewać na przemian po łyżce każdego ciasta: raz jedno, raz drugie.. do wyczerpania.
7. Piec w temp. 220 C ok 50 min. (temperaturę należy regulować w zależności od piekarnika, czasami wystarczy 200 stopni, a nawet mniej jeśli dysponujecie termoobiegiem. Ja wykorzystuję piekarnik gazowy)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ta zeberka jest niesamowita:)) Wszystkim domownikom bardzo smakowała.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowało. Dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńMam dylemat odnośnie zapachu czy to ma być cały zapach
OdpowiedzUsuń(mam takie podłużne fiolki)
Nie, nie dodajemy całego zapachu w fiolce. Ja też takich zapachów używam, wówczas dodaję ok. 1/3 fiolki. W zupełności wystarczy. Chyba, że wolisz mocno aromatyzowane ciasta, wówczas możesz dodać trochę więcej. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAleex, dzięki za ten przepis, jest super!! Ciasto robiłam z przerwami, bo musiałam nakarmić mojego 3-miesięcznego synka, ale i tak wyszło. Jest może tylko trochę niższe. Cały Twój blog jest super. Uwielbiam takie domowe, sprawdzone przepisy. Czytam go od tygodnia i jeszcze nie mam dość. I chyba szybko stąd się nie wyniosę :)))
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, jak bardzo absorbujący musi być taki mały człowieczek :)))Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCo lepiej dodać do ciasta, wodę mineralną, czy oranżadę??
OdpowiedzUsuńOranżade a jeśli masz wodę gazowana to musisz sama wybrać to czy to
UsuńOranżade pozdrowienia.
UsuńBardzo dobre ciasto, i szybkie:)
OdpowiedzUsuńWitam.Czy mogła by pani mi wyjaśnić dlaczego zebra najpierw mi wyrasta a potem robi się zakalec.Co mogę robić nie tak?
OdpowiedzUsuńPrzyczyny mogą być różne:
Usuń- za dużo płynu w cieście,
- za mało spulchniacza w cieście,
- zbyt wysoka temperatura pieczenia.
Te wydają mi się najbardziej prawdopodobne. Pozdrawiam, Aleex :)
Witam.Zamierzam upiec to zwierzątko;)) proszę poradzić jaka tortownica ma być?duża czy z tych mniejszych?
OdpowiedzUsuńWystarczy tortownica o średnicy 24 lub 26 cm. Im Mniejsza tym ciasto wyższe. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję upieklam, fajne szybkie i nieskomplikowane;))Dziś podczas imprezy zapodam Łabędzi puch z Twojego przepisu.Super blog Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńMam problem czy mogła bym upiec te ciasto w innym urządzeniu czy lepiej w piekarniku?
OdpowiedzUsuń