.

.

czwartek, 21 stycznia 2010

Zebra wg Aleex




Dzisiaj Dzień Babci, a więc słodkości ciąg dalszy Ponieważ wczorajszy błyskawiczny torcik zniknął w iście błyskawicznym tempie, zapraszam Was na zebrę – pyszną, puszystą babkę w urocze paseczki. Pamiętam, że było to jedno z pierwszych ciast, jakie upiekłam. Wprawdzie było to dawno temu, ale do dzisiaj zebra pojawia się na naszym stole. I jest baaardzo lubiana przez nas i przez dzieci. Cudownie smakuje oprószona cukrem pudrem z aromatyczną kawą lub esencjonalną herbatą. Spróbujcie…


Składniki:

5 szt jajek
1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szt aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Ubić pianę z białek na sztywno.
2. Dodać cukier i żółtka. Wymieszać.
3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Wlać olej, oranżadę i olejek zapachowy. Wszystko wymieszać.
5.Ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao.
6. Na sam środek formy wlewać na przemian po łyżce każdego ciasta: raz jedno, raz drugie.. do wyczerpania.



7. Piec w temp. 220 C ok 50 min. (temperaturę należy regulować w zależności od piekarnika, czasami wystarczy 200 stopni, a nawet mniej jeśli dysponujecie termoobiegiem. Ja wykorzystuję piekarnik gazowy)



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Ta zeberka jest niesamowita:)) Wszystkim domownikom bardzo smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi, że smakowało. Dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dylemat odnośnie zapachu czy to ma być cały zapach
    (mam takie podłużne fiolki)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, nie dodajemy całego zapachu w fiolce. Ja też takich zapachów używam, wówczas dodaję ok. 1/3 fiolki. W zupełności wystarczy. Chyba, że wolisz mocno aromatyzowane ciasta, wówczas możesz dodać trochę więcej. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aleex, dzięki za ten przepis, jest super!! Ciasto robiłam z przerwami, bo musiałam nakarmić mojego 3-miesięcznego synka, ale i tak wyszło. Jest może tylko trochę niższe. Cały Twój blog jest super. Uwielbiam takie domowe, sprawdzone przepisy. Czytam go od tygodnia i jeszcze nie mam dość. I chyba szybko stąd się nie wyniosę :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobrażam sobie, jak bardzo absorbujący musi być taki mały człowieczek :)))Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Co lepiej dodać do ciasta, wodę mineralną, czy oranżadę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oranżade a jeśli masz wodę gazowana to musisz sama wybrać to czy to

      Usuń
    2. Oranżade pozdrowienia.

      Usuń
  7. Bardzo dobre ciasto, i szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Czy mogła by pani mi wyjaśnić dlaczego zebra najpierw mi wyrasta a potem robi się zakalec.Co mogę robić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyny mogą być różne:
      - za dużo płynu w cieście,
      - za mało spulchniacza w cieście,
      - zbyt wysoka temperatura pieczenia.
      Te wydają mi się najbardziej prawdopodobne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Witam.Zamierzam upiec to zwierzątko;)) proszę poradzić jaka tortownica ma być?duża czy z tych mniejszych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy tortownica o średnicy 24 lub 26 cm. Im Mniejsza tym ciasto wyższe. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Dziękuję upieklam, fajne szybkie i nieskomplikowane;))Dziś podczas imprezy zapodam Łabędzi puch z Twojego przepisu.Super blog Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam problem czy mogła bym upiec te ciasto w innym urządzeniu czy lepiej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń