poniedziałek, 4 stycznia 2010

Domowy chleb wg Aleex




Długo zastanawiałam się, jaki przepis umieścić na blogu jako pierwszy. Doszłam do wniosku, że powinien to być przepis na domowy chleb.Rumiany bochen z chrupiącą, trzeszczącą pod naciskiem noża skórką, zajmuje wyjątkowe miejsce w polskiej tradycji. Dawniej chleb zawsze leżał na stole, aby w każdej chwili domownicy mieli do niego dostęp. Każdy mógł podejść i ukroić sobie pajdę, a potem obłożyć ją dowolnymi, smakowitymi dodatkami. Pamiętam, jak kiedyś z niecierpliwością czekałam na powrót mamy, która przynosiła do domu świeży chleb. Z pośpiechem kroiłam dla siebie piętkę i rozkoszowałam się jej smakiem. Dziś ze wzruszeniem patrzę na swoje dzieci, kiedy z apetytem jedzą domowy chleb i sprzeczają się, które z nich powinno dostać przylepkę. Bo przecież nie ma nic piękniejszego niż cudowny aromat pieczonego chleba roznoszący się po domu, gdy za oknami śnieg i mróz...

Składniki:

• 3,5 szkl mąki pszennej
• 1 szkl mąki żytniej
• 2 łyżeczki soli
• 0,4 łyżeczki drożdży instant
• 2 szklanki wody

Etapy przygotowania:

1. Wieczorem wsypać do miski oba rodzaje mąki, drożdże, sól. Wlać wodę.
2. Składniki wymieszać ręką (lub mikserem) aż się połączą.
3. Przykryć miskę, zostawić ciasto do rana.
4. Rano krótko wyrobić mikserem o hakowatych końcówkach gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać w sumie około 5-10 minut.
5. Ponownie przykryć ciasto w misce i odstawić je na 2 godziny.
6. Naczynie żaroodporne z pokrywką włożyć do zimnego piekarnika. Rozgrzać go do 270 stopni. Wyjąć naczynie, zdjąć pokrywkę i przelać do naczynia ciasto. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika z temperaturą 230-240 stopni na 30 minut.
7. Po tym czasie odkryć naczynie i piec chleb bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.
8. Wyjąć upieczony chleb, ostudzić na kratce.



Z tego przepisu otrzymasz przepyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką.

Smacznego.

44 komentarze:

  1. Polecam, bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten chlebek, pewnie smakuje wybornie. Mam pytanie, czy używa Pani mąki pszennej chlebowej, czy zwykłej? Czy można dodać świeże drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  3. Używam mąki pszennej typ 480. Jeśli jej nie mam, dodaję zwykłej pszennej np. Szymanowskiej. Co do świeżych drożdży, można ich użyć, ale należy zastosować odpowiedni przelicznik, aby ilość była odpowiednia. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie Pani przepis na ten chlebek zagościł na dobre, a nawet u moich bliskich.Dzisiaj usmazylam smalec a póżniej nastawię na chleb.Rewelacja i dziękuję.T.N-Ł

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja także dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że smakują Wam potrawy wg moich przepisów. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgodnie z Pani radą spojrzałam na ten chlebek.
    Wszystko ok, tylko 0.4 łyżeczki to już za trudne :)
    Ps. Czy mogę się zwracać do Pani na Ty? Jakoś przywykłam do tego w internecie, z drugiej strony wiekowo też chyba zbyt dużo nie odbiegam.Ak

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasne, że tak - mam na imię Agnieszka :))) A te 0,4 łyżeczki drożdży instant (czyli suszonych w proszku), to po prostu nieco mniej niż pół łyżeczki :))))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi miło - jestem Ala.
    Łyżeczka łyżeczce nierówna, wiadomo.
    Z tego wnioskuję, że jakkolwiek odmierzę, będzie dobrze. Tak przy okazji, dopiero wczoraj dorobiłam się wagi kuchennej :)))Ak

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu - jak użyjesz zwykłej łyżeczki, będzie dobrze :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym dzisiaj wieczorem nastawić skladniki do tego chleba i mam 2 pytania.
    Czy powinnam składniki trzymać w cieple?
    Czy naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem?
    Ak

    OdpowiedzUsuń
  11. Alu - miskę z ciastem chlebowym trzymam na blacie kuchennym w pokojowej temperaturze. Naczynia żaroodpornego niczym nie smaruję. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję! Trzymaj kciuki za mnie, to będzie mój pierwszy chleb :)Ak

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek wyszedł bardzo dobrze. Muszę się tylko zaopatrzyć w ostry nóż, bo moimi nożami trudno go pokroić. Dziękuję Agnieszko za przepis.Ak

    OdpowiedzUsuń
  14. Odkąd znalazłam ten przepis na Twojej stronie nie kupuję już chleba! A cieszy mnie to tym bardziej, że mieszkam w Anglii, a tutejsze chleby rzadko mi smakują. Ten jest idealny na codzień - łątwy, smaczny i zawsze wychodzi. Mam jednak pytanie - czy suche drożdże mogę zastąpić świeżymi? Jeśli tak - ile gram musiałabym użyć i w czym rozpuścić? Pewnie głupie pytanie, ale ja nie nie jestem bardzo doświadczona w pieczeniu z drożdżami...Pozdrawiam Cię Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  15. Na którym poziomie piec chleb? Naczynie połozyc na blaszce czy kratce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy wstawiałam ten przepis, miałam gazowy zwyczajny piekarnik. Naczynie kładłam na blaszce i wstawiałam ją do nagrzanego piekarnika.
      Dziś piekę w piekarniku elektrycznym (dół+ termoobieg) na kratce wstawionej na drugi poziom piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Tylko dól z termoobiegiem? Na drugim poziomie tzn. na środku czy druga krateczka od dołu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drugi poziom od dołu. Mój piekarnik ma 5 poziomów. Drugi poziom to prowadnice do włożenia/wpięcia blaszki lub kratki.

      Usuń
  17. Czy naczynie zaroodporne czymś smarować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynia niczym nie smarujemy. W innym wypadku napisałabym o tym w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Drugi poziom to druga szersza przerwa w piekarniku? czy drugi cienki drut?

    OdpowiedzUsuń
  19. A juz wiem, nie doczytałam wczesniejszej odpowiedzi. Boje sie ze jak włącze tylko dolną grzalke to mi sie nie upiecze. Na takim poziomie piec kazdy Pani chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę każdy chleb na tym poziomie. Jednak należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny. Pani zna najlepiej swój piekarnik, więc jeśli preferuje Pani inne ustawienie, to proszę próbować. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Dodac zimną wode czy letnią? Moze byc mąka żytnia pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wodę dodaj chłodną. Co do mąki ja stosuję zwyczajną żytnią, ale zawsze możesz dodać inną. Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  22. Narazie wymieszałam wszystkie skłądniki iciasto mi wyszło dosyć geste...czy takie ma byc czy raczej lużne....dałam idealnie wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjrzyj się zdjęciom. Ja nie widzę Twojego ciasta, więc trudno mi ocenić. Moje też jest raczej gęste. Popatrz na górne fotografie, łatwiej będzie Ci porównać. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  23. Moje sie wydaje vbardziej zbite. Moze przez ta mąke pełnoziarnistą.
    Co zrobic jak bedzie za geste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest zbyt zbite, spróbuj dodać trochę wody, aby je rozluźnić. Dalej jak w przepisie. Aleex

      Usuń
  24. Piekłam ,ale powiem szczerze,że nie ma jak chleb na zakwasie .Ja nauczyłam się od Liski z Pracowni Wypieków i uwierzcie,że nie jest trudne Samo przygotowanie do pieczenia zajmuje nie więcej niż 15 min Trzeba tylko wyhodować zakwas , a to też jest proste Polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, każdy ma swoje preferencje. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. Po otwarciu przykrywki musiałem dodać extra 20 min bo w środku był lepki. Ale generalnie serdecznie dziękuję za przepis po raz kolejny wyszedł świetny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  26. Droga Aleex jesteś wspaniała ,a Twoje przepisy wprost genialne!!!!!!!!!!!! Już od jakiegoś czasu korzystam z nich,sa proste i przejrzyste.A potrawy są przesmaczne.A chlebek ,będę piekła już poraz trzeci!Serdeczne uściski ,pozdrawiam.Czesława.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Czesławo :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  27. Droga Aleex, trafilam tutaj przez przypadek, ale juz wiem, ze zostane na stale. W kuchni dopiero stawiam pierwsze kroki. Twoje przepisy sa bardzo pomocne!
    Pytanie mam dotyczace czasu pieczenia. Czy jesli robie chleb z polowy przepisu to i czas pieczenia jest o polowe krotszy? Moze to oczywiste, ale jak pisalam ja sie dopiero ucze. Bardzo bym byla wdzieczna za porade.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie ma problemu, pytaj o wszystko :))) Jeśli chodzi o Twoje wątpliwości - zmniejszając porcję możesz zmniejszyć czas pieczenia, ale zaledwie o 5 - 10 minut. Wszystko zależy od twojego piekarnika i wielkości porcji. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  28. Naprawdę fajna skórka, zapach pobudza apetyt, jeszcze mi się nie zdarzyło by coś zostało na następny dzień

    OdpowiedzUsuń
  29. ile tych g drozdzy swierzych? bo chce odmierzyc ale odp. nie padła

    OdpowiedzUsuń
  30. help czy ktos robil ze swież. drozdzami czy mozecie podac w g te drozdze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7g suchych drożdży = 25g świeżych drożdży.

      Usuń
  31. niestety zaduzo dodałam;( i jest zadkie. jak dodam maki to wyjdzie albo i nie- wole wylaC NIZ DALEJ MARNOWAC.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czego za dużo dodałaś? Jesteś mało precyzyjna. Ciasto jest rzadsze niż normalne drożdżowe. Może trzeba było upiec i się przekonać, co wyjdzie, a nie wyrzucać wszystko w połowie robienia i narzekać, że coś zmarnowałaś. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania żywności, ale nawet gdyby miało się nie udać, prowadzę wszystko do końca. Na błędach też się uczymy. Pozdrawiam, Aleex .

      Usuń
  32. CHlebek upieczony, kolejny przepis wypróbowany :) i oczywiście mega smaczny. Mięso w słoikach już się raz zawekowało. Mam pytanie, czy on w środku jest taki lekko wilgotny? Czy może wsadziłam go za wcześnie do chlebaka?

    OdpowiedzUsuń