.

.

czwartek, 18 marca 2010

Schab pod musztardową kołderką wg Aleex





Dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na schab. Będzie to mięso, które można zjeść z ulubionymi dodatkami na obiad, ale równie dobrze można pokroić je na kanapki. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie. Jest soczyste i mięciutkie, bo tylko takie lubimy. Ma wyraźny posmak musztardy, która znakomicie je uwydatnia. No i jest inne niż tradycyjnie pieczony schab, dlatego na długo zapada w pamięć. Polecam.

Składniki:

• 1 kg - 1,20 kg surowego schabu,
• 1 słoiczek musztardy stołowej (lub innej ulubionej),
• sól,
• papryka,
• 2-3 ząbki czosnku
• ewentualnie 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

1. Schab obrać z błon.
2. Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
3. Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
4. Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
5. Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C.
6. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C.
Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.



7. Mięso można podawać z różnymi dodatkami na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i serwować na zimno. Tak przyrządzony schab jest soczysty i pyszny.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziś próbuję,mięso już od wczoraj w lodówce w przyprawach czeka :)Super przepisy ,wszystkie ciekawe,próbowałam już kilku .Dziękuję za relax w kuchni dzięki pani :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam właśnie aby włożyć schab do piekarnika- obłożyłam go musztardą z granulkami francuską.
    Miałam 3 do wyboru ale padło na nią.
    Myślę, że będzie super mięsko.
    Często robię karkówkę, dziś upieczona jutro zjedzona ;).
    Tylko tak, się zastanawiam, jak pieczesz mięso w worku- to dolewasz wody czy bez wody.
    Bo ja piekłam i tak i tak- 2 razy pękł mi worek-i przekładałam do kolejnego -ale kiepskiej jakości kupiłam- przyznaję i samo mięso jest suche.
    Gdy piekę w wodzie z kostką miesną- jest mięso soczyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do rękawa foliowego wlewam wodę lub bulion. W szczelnie zamkniętym rękawie musisz zrobić małą dziurkę na górze - wystarczy przebić worek patyczkiem do szaszłyka w 2-3 miejscach. Wtedy para będzie miała ujście i worek nie pęknie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń