.

.

poniedziałek, 9 maja 2011

Pulpety w sosie koperkowym wg Aleex





Lubicie pulpety? Mnie kojarzą się z dzieciństwem i …z dietą. Kiedy cierpiałam na jakąś niestrawność, a mama była w pracy, do akcji wkraczała babcia i już od progu słyszałam jej uspokajający głos:
-Jak się czujesz, Laluniu? Zaraz zrobię ci pulpeciki…
Dziś, kiedy przypominam sobie dawne czasy, uśmiecham się z rozczuleniem. Babci już nie ma, niestety, a w mojej podświadomości zakodował się na długo schemat pulpetów jako dania dietetycznego. Teraz staram się przełamywać ten stereotyp, ale udzielił się on chyba także mojej rodzinie, bo kiedy, parę lat temu, pierwszy raz zrobiłam na obiad pulpety, Dario zrobił zdziwioną minę. Na szczęście pulpeciki w sosie pomidorowym wszystkim smakowały, więc od tego czasu częściej pojawiają się w mojej kuchni.
Dzisiaj także proponuję wam pyszne, delikatne pulpety w sosie koperkowym, które zrobiłam w oparciu o ten przepis. Są naprawdę wyjątkowe w smaku i mają jeszcze jeden atut. Ich przygotowanie zajmuje najwyżej 15 minut. Polecam.


Składniki:

• 0,5 kg mięsa gotowanego z rosołu (lub mielonego mieszanego)
• 1 duże jajko
• 1 średnia cebulka
• 1 sucha bułka (lub trochę bułki tartej)
• ¾ litra bulionu drobiowego
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki śmietany 18%
• 2 łyżki świeżego drobno poszatkowanego koperku
• przyprawy (ja dałam wegetę, pieprz, ostrą i słodka paprykę, czosnek granulowany)

Sposób przygotowania:

1. Ostudzone, gotowane mięso zemleć razem z cebulką.



2. Mięso wyrobić z jajkiem, przyprawami i bułką namoczoną w wodzie i dokładnie odciśniętą (lub tartą).





3. Z masy mięsnej uformować ok dziesięciu pulpetów.



4. Pulpety obtoczyć w mące ziemniaczanej. Uwaga! Pulpety są bardzo delikatne!



5. Do garnka wlać bulion, włożyć do rosołku pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 2-4 minut. (Jeśli używany mięsa surowego, pulpety gotujemy ok. 20 minut.)



6. Poszatkowany koperek wrzucić do gotujących się pulpetów.



7. Do śmietany dodać 2 łyżki zimnej wody, wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.



8. Wlać do garnka z pulpetami i wymieszać, pogotować jeszcze chwilkę i doprawić do smaku.



Całkowity czas przygotowania tego dania to ok. 15 minut. Pulpety są bardzo smaczne, a sosik pyszny, najlepiej smakuje z ziemniaczanym puree i surówką.



Smacznego.

Przypominam o trwającym konkursie.

9 komentarzy:

  1. Tak sobie wyobrażam właśnie pyszny domowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem dlaczego nie umiałam uformować pulpetów, bo próbowałam robić je z surowego mielonego mięsa. Teraz już wszystko wiem! A z sosem koperkowym to musi być pychotka! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. |Zawsze i nieodmiennie lepię klopiki z surowego mięsa - w którym jest min kasza manna. Lepią się normalnie.

      Usuń
  3. Pulpety (te i inne) można robić z mięsa gotowanego oraz z mięsa surowego. Ważny jest dodatek jajka oraz bułki. Najlepiej dodawać normalną bułkę namoczoną w wodzie a potem odciśniętą. Po dokładnym wyrobieniu mięsa, skleisz pulpety bez kłopotu. Co ważne! mięso musisz wyrabiać kilka minut. Na początku jest niejednolite, dość rzadkie, potem robi się coraz bardziej kleiste, zwarte i z łatwością można je formować. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbowaliśmy i są ok, prosimy o więcej przepisów na wykorzystanie mięsa rosołowego:)dziś testujemy szarlotkę sypaną

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu - sporo mam takich przepisów, np.:
    gulasz: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/05/gulasz-drobiowo-woowy-w-sosie.html

    rolada: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/05/rolada-z-gotowanego-kurczaka-wg-aleex.html

    sztuka mięsa: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/07/sztuka-miesa-w-sosie-chrzanowym-wg.html

    pulpeciki: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/09/pulpeciki-wg-aleex-w-sosie-pomidorowym.html

    krokiety: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/krokiety-z-miesem-wg-aleex.html

    kluski: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/06/nadziewane-kluski-slaskie.html

    i pewnie jeszcze coś by się znalazło :))))))

    Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę takie klopsy w śmietanie ,gdzie są dane takie przyprawy !Ja robię mielone plus cebula i jajko ,bułka tarta i pieprz ,wyrabiam dobrze mięso ,robię kulki i wkładam do gorącego wywaru z marchewka ,ziele angielskie,liść laurowy ,to gotuje ,później dodaje jeszcze trochę jarzynki do smaku ,octu trochę ,cukru ,następnie cala kwaśna śmietanę wymieszana z maka ,zaprawiam i końcu dużo koperku .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz - człowiek uczy się całe życie :) Ja tak właśnie przyprawiam klopsy. Polecam do spróbowania :) I jeszcze jedno, w tym przepisie nie ma śmietany :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń